Otobüslerde ücretsiz ikramın kaldırılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken, Manisa Yazıhaneciler ve Otobüsçüler Derneği Başkanı Özcan İnce, “Böyle düşünceler var ama herhangi bir uygulama yok, rekabet buna izin vermez” dedi
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe son dönemde art arda gelen maliyet artışları, firmaları yeni önlemler almaya zorluyor. Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, bakım ve işletme giderlerindeki artış, sektörde kar marjlarını ciddi şekilde daraltırken, firmalar bu yükü tamamen bilet fiyatlarına yansıtmakta zorlanıyor. Bu durum, uzun yıllardır yolculara sunulan ‘ücretsiz ikram’ hizmetlerinin geleceğini de tartışmaya açtı. Özellikle kısa mesafelerde azaltılan ikramların, uzun yolculuklarda da kaldırılabileceği konuşuluyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Manisa Yazıhaneciler ve Otobüsçüler Derneği Başkanı Özcan İnce, “Böyle düşünceler var ama bu düşüncelerin uygulanması firmalar açısından mümkün değil. Firmalar rekabet halindeyken kalkıp da böyle bir uygulamaya geçmez.” dedi.
Şehirlerarası otobüs seferlerinde ücretsiz ikramların kaldırılabileceği yönündeki iddialar tartışma yaratırken, gözler sektör temsilcilerine çevrildi. Manisa Yazıhaneciler ve Otobüsçüler Derneği Başkanı Özcan İnce, hem maliyet baskısını hem de sektördeki gerçek durumu anlattı.
Artan akaryakıt fiyatları ve araç maliyetlerinin firmaları zorladığını belirten İnce, “Firmalar maliyetleri nereden kısabiliriz diye hesap yapıyor. “Böyle düşünceler var ama bu düşüncelerin uygulanması firmalar açısından mümkün değil” dedi.
İkramların ücretli hale getirilmesi gibi bir modelin de sektörde karşılık bulmayacağını vurgulayan İnce, “İkramlı-ikramsız bilet ayrımı yapılmaz. Otobüsçüler böyle bir sistemi kabul etmez” ifadelerini kullandı.
“Rekabet Buna İzin Vermez”
Sektördeki rekabetin altını çizen İnce, firmaların bu nedenle ikramı kaldırmak yerine sürdürmek zorunda kalacağını belirterek şöyle konuştu: “Firmalar rekabet halinde… Fiyatları dahi uygulayamayan bir firma kesinlikle rekabet halindeyken kalkıp da böyle bir uygulamaya geçmez. Rekabet ortamında ikramı kaldırmak yerine, artırmayı tercih ederler” dedi.
Öte yandan sıcak ikramların güvenlik gerekçesiyle geri planda kaldığını da söyleyen İnce, otobüslerde kullanılan çay makinelerinin yangın riski nedeniyle tercih edilmediğini dile getirdi.





