Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Köremezli Aksan, 11 Mart'ta başlayacak ramazan ayında oruç tutacak kişiler için sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

Kronik hastalığı, diyabet veya farklı sağlık sorunu bulunan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Aksan, "Sağlıklı bireyler için oruç tutmak, vücut için bir dinlenme ve yenilenme imkanı da sağlıyor. Ancak belirli noktalara dikkat ederek oruç tutmak önemlidir" ifadelerini kullandı.

Aksan, ramazanda sahur yapmanın önemine değinerek, sahurda tok tutma özelliğini göz önünde bulundurarak proteinden zengin besinlerin tercih edilmesini önerdi. Az yağlı, düşük tuz içeriğine sahip peynir, yumurta, yoğurt, süt gibi besinlerin sahurda tüketilmesinin faydalı olduğunu belirtti. Aksan ayrıca sindirim problemlerini azaltmak için mevsime uygun sebzelerin, enerji açığını kapatmak için ise çiğ badem, ceviz gibi besinlerin sahurda tüketilmesini tavsiye etti.

İftar sofralarında ise uzun süreli açlık sonucu kan şekeri düşüklüğü ve susuzluğun etkisiyle iftara hurma ve suyla başlanarak susuzluğun ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinin önemine değinen Aksan, iftarda bir kase çorba, ince dilim tam buğday veya çavdar ekmeği gibi besinlerle menünün devam ettirilmesini önerdi. Aksan, tokluk hissinin ilk 10-15 dakikada oluştuğunu hatırlatarak, iftarda yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde yenilmesi gerektiğini vurguladı.

İftardan 1-1,5 saat sonra hafif veya orta tempolu yürüyüş yapmanın sağlık açısından faydalı olduğunu belirten Aksan, vücuttan su atılımını artırması nedeniyle kahve ve çayın sahur yerine iftarda tercih edilmesini önerdi. Tatlı ihtiyacı duyulduğunda ise iftar sonrası meyve veya haftada 1-2 kez sütlü tatlıların tüketilebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA