Merkezefendi Devlet Hastanesi'nde Diyetisyen olarak görev yapan Sümeyra Kök, Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklarına daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurguladı. Kök, iftar ve sahur menülerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğün tüketilmesi ve sahurun atlanmaması gerektiğini dile getirdi. Sahurun önemine vurgu yaparak, sadece su içmenin zararlı olduğunu ve bu durumun açlık süresini uzattığını ifade etti.

 “Hamur işlerinden uzak durulmalı”

Diyetisyen Sümeyra Kök, sahurda tercih edilebilecek hafif bir kahvaltı olarak süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıllı ekmeklerin yanı sıra çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatanın önerdi. Ayrıca gün içinde aşırı acıkma sorunu yaşayanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirebilecek kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yiyecekleri tüketmelerinin önemli olduğunu ve aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durmalarının uygun olacağını belirtti.

 “İftarda hızlı yemekten kaçınmalı”

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarları olduğunu belirten Kök, sözlerine şöyle devam etti: “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.” şeklinde belirtti.

“Sıvı tüketimine dikkat!”

Su tüketiminin önemine vurgu yapan Kök, sözlerini şöyle bitirdi:

“Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir.”

Kaynak: İHA