Okan Buruki uzun zamandır teknik direktör olarak futbol hayatına devam ediyor. Son günlerde #HayırlıİşlerOkanBuruk koduyla hashtag olmasıyla birlikte Okan Buruk’un kim olduğu merak konusu oldu. Peki, Okan Buruk kimdir? İşte ayrıntılar…

Okan Buruk Kimdir?

Okan Buruk 19 Ekim 1973 yılı İstanbul’ da dünyaya gelmiş, orta saha mevkiinde forma giymiş eski Türk futbolcudur. Günümüzde Galatasaray’ın teknik direktörüdür.

İlk olarak Büyükçekmece'de yerel bir kulüp olan Karadeniz İdman Ocağı'nda oynamıştır. Her iki abisinin de futbolcu olması nedeniyle futbolla iç içe büyümüş ve 11 yaşında Galatasaray’ın alt yapısına girmiştir. Böylece futbol kariyeri başlamıştır. 

1992 yılında Avrupa Gençler Şampiyonu olan Genç Milli Takım’ının kaptanlığını yapmıştır.  Trabzonspor'la oynanan bir kupa maçında ayağının kırılması nedeniyle bir süre yeşil sahalardan uzak kalmıştır.

Okan Buruk Kimdir 6

2001 yılında Galatasaray'ın üst üste 5. şampiyonluğu kazanmasına üç ay kala Emre Belözoğlu ile birlikte İtalya’nın Inter Milan Kulübü ile anlaşma imzalamıştır ve bu nedenle şampiyonluğun kaybedilmesinde ki en büyük etkenlerden birisi olarak gösterilmiştir. 

Türkiye Milli Futbol Takımımın 3. olduğu 2002 FIFA Dünya Kupası'nda forma giymiştir. 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Danimarka Milli Futbol Takımı'na attığı golle dikkatleri üzerine çekmiştir. 2004-05 sezonu başında Beşiktaş'a transfer olmuştur. 

Taraftarın uzun süre muhalefet etmesine rağmen en sonunda ultrAslan taraftar grubunun da onayı alınarak 11 Temmuz 2006 tarihinde boş mukaveleye imza atarak eski kulübü Galatasaray'a geri dönmüştür. 

2009-10 sezonunun sonunda futbolu bırakmaya kararı vermiştir. Bu kararından sonra Türkiye formasıyla 19 Mayıs'ta Çek Cumhuriyeti ile oynanan maçta 9. dakikada Emre Aşık'la beraber oyundan çıkarak jübilesini yapmıştır. Daha sonra futbol hayatına teknik direktör olarak devam etmiştir. 

Okan Buruk aynı zamanda 2007 tarihinde Nihan Akkuş ile bir evlilik yapmıştır. Fransızca, İngilizce ve İtalyanca konuşabilen teknik direktör, son zamanlarda oldukça dikkat çekmektedir. 

Okan Buruk Kimdir 2

Okan Buruk Kaç Yaşında? Nereli?

Başarılı teknik direktör Okan Buruk İstanbul’da dünyaya gelmiştir fakat aslen Trabzonludur. Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı olan Salacık Köyündendir. 1.69 boyunda olan Okan Buruk 68 kg ağırlığındadır ve terazi burcudur.

Her iki abisi de zaten futbolcu olan Okan Buruk, küçüklüğünden beri futbolla iç içe olmuştur. Babası mahallenin camcısı ama futbol sevdalısı biri olarak bilinmektedir. Eyüp Şafakspor’da yöneticilik yapan baba Ali Buruk kalp krizi sonucu vefat etmiştir.

Okan Buruk’un da babası gibi bir futbol sevdalısı olduğu bilinmektedir. 11 yaşında futbolcu adayı olarak kapısından girdiği Galatasaray’da günümüzde teknik direktör olarak görev yapmaktadır.

Ali Koç'un mektubunu paylaştı! Taraftar yorum yağmuruna tuttu Ali Koç'un mektubunu paylaştı! Taraftar yorum yağmuruna tuttu

Okan Buruk Kimdir 4

Okan Buruk Teknik Direktör Olarak Hangi Takımlarda Yer Aldı?

Okan Buruk antrenörlük kariyerine 2011 yılında Türkiye A Milli Takımı'nda yardımcı antrenörlük göreviyle başlamıştır. Okan Buruk’un teknik direktörlük yaptığı takımlar aşağıdaki gibidir:

  • Elazığspor
  • Gaziantepspor
  • Sivasspor
  • Göztepe
  • Akhisar Belediyespor
  • Çaykur Rizespor
  • Başakşehir

Okan Buruk Kimdir 3

Okan Buruk Kaç Kupa Kazandı?

Agresif ve enerjik futboluyla orta sahanın önemli isimleri arasında olan Okan Buruk; Galatasaray'da 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupası, 7 lig şampiyonluğu, 5 Türkiye Kupası ve 1 Türkiye Süper Kupası ile birlikte toplam 15 kupa kazanmıştır.

Okan Buruk Futbol Kariyeri

Galatasaray Futbol Akademisi’nin Türkiye’ye kazandırdığı önemli futbol figürlerinden olan Okan Buruk, futbol hayatına Galatasaray altyapısında başladı. 1992 yılında A takıma yükselen Buruk, UEFA şampiyonluğuna giden 2001 yılına kadar Galatasaray formasıyla sahalarda yer aldı. Sarı-kırmızılı formayı 306 kez sırtına geçiren Okan Buruk, 43 gol ve 55 asistlik performans ortaya koydu.

Galatasaray’da yaşadığı UEFA Kupası şampiyonluğunun ardından Inter’e giderek burada İtalya macerası yaşayan Buruk, sonrasında Beşiktaş, Galatasaray ve İBB takımlarının formasını giydi.  Okan Buruk ilk kez 1992 yılında Türkiye A Milli Takımı’na dahil oldu. 2000 yılında Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek final oynayan, 2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olan Türk Milli Takımı kadrosunda yer alan Buruk, 55'i (A) olmak üzere, toplam 96 kez milli formayı sırtına geçirdi.

Antrenörlük kariyerine 2011 yılında Türkiye A Milli Takımı’nda yardımcı antrenörlük göreviyle başlayan Okan Buruk, birçok takımda teknik direktörlük yapmıştır. 2019-2020 sezonunda Başakşehir takımı ile Süper Lig şampiyonluğu yaşayan 48 yaşındaki teknik adam, Akhisar Belediyespor’da 2017-2018 sezonunda Türkiye Kupası şampiyonluğu sevinci yaşadı.

Okan Buruk, 2022-2023 Sezonu'nda Galatasaray Futbol A Takımı Teknik Direktörlüğü görevine getirildi. 

Okan Buruk Kimdir 8

Okan Buruk’un Maaşı Ne Kadar?

Okan Buruk kimdir sorusuyla beraber aldığı maaş da oldukça merak ediliyor. Galatasaray ile Okan Buruk arasında yapılan yeni anlaşmaya göre sözleşme 2 yıllık olacak ve yıllık 60 milyon TL maaş alacak.

Okan Buruk Evli Mi? Eşi Kim?

Okan Buruk top model olan Nihan Buruk ile, 3 Temmuz 2007 tarihinde dünya evine girmişti. 1983'te doğan Nihan Buruk, moda tasarımcılığı yapmaktadır. Yeditepe Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı bölümünde okurken Türkiye güzellik yarışmasına katılmıştır. 2003 yılında Almanya'da düzenlenen Top Model of the World'de birinci olmuştur. 

Modellik yaptığı dönemde Modda isimli televizyon programını sunmuştur. 2007 yılında mezun olduktan sonra moda dünyasına tasarımcı olarak geri dönmüş ve Saint Nian markasını kurmuştur. Aynı zamanda başarılı bir iş kadını olan Nihan Buruk Kariyer hedeflerine doğru koşarken 2009 yılında oğlu Ali Yiğit’i kucağına almıştır.

2013 yılında da boşanma kararı alarak mahkemeye başvuran çift, daha sonra evliliklerine bir şans daha tanımaya karar vermişti. 2024 yılı itibariyle Okan Buruk ve Nihan Buruk çiftinin boşandıkları biliniyor.

Okan Buruk kimdi sorusu etrafında merak edilenleri yanıtladık!

Muhabir: Özkan Çelik