Manisa Sağlık İl Müdürlüğü ve Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “Dünya Obezite Günü” kapsamında Emekliler Parkı’nda açılan stantta vatandaşlar obezite hakkında bilgilendirildi.

Manisa İl Sağlık Müdürlüğünce 2023 yılında İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde toplam 6 bin 16 kişiye sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti verildi. Ayrıca toplam 65 bin 356 kişiye sağlıklı beslenme ve obezite konusunda eğitim verildi. 2024 yılı Ocak ayında ise 834 kişiye sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti veridi. Ayrıca Ocak ayında toplam 6 bin 869 kişiye sağlıklı beslenme ve obezite konusunda eğitim verildi.

Obezite hakkında bilgilendirmelerde bulunan Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan beden kütle indeksinin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır.  Temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir

“4 MİLYAR KİŞİ OBEZ OLACAK”

Obezitenin hızla arttığını belirten İlgün, “Obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılındaki raporuna göre 2030 yılına kadar 1 milyar insanın bu hastalıkla yaşayacağı tahmin edilmekteydi. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 yılı raporunda ise2020’de yaklaşık 1 milyar kişinin (her 7 kişiden 1’i) obeziteyle yaşadığı; etkin şekilde müdahale edilemezse 2035 yılında dünya genelinde 1,9 milyar kişinin (her 4 kişiden 1’i) obeziteyle yaşayacağı, dünya nüfusunun yarısının (4 milyar kişi) fazla kilolu veya obez olacağı tahmin edilmektedir.

“OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR”

Obezitenin birçok hastalığa yol açtığını söyleyen İlgün, “Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır” şeklinde konuştu.

OBEZİTE İÇİN FARKINDALIK OLUŞTURMAK GEREKLİ

Obezitenin bir salgın hastalık boyutuna ulaşmasına rağmen bu hastalıkla mücadele etmenin oldukça zor olduğunu vurgulayan İlgün, şöyle konuştu: “Obezitenin getirdiği zorluklarının anlaşılamaması nedeniyle obeziteyle mücadele oldukça zordur. Obezite ile etkin mücadelede için “önlemek” yani obezite ve komplikasyonlarının meydana gelmemesi için uğraşmak esastır. Bu kapsamda toplum eğitimleri ve farkındalık çalışmaların devamlılığı önemlidir. Obezite ile mücadele için tüm yıl/yıllar boyunca çalışmalar devam etmeli, eylemler gerçekleştirilmelidir. “Dünya Obezite Günü” gibi özel günler ise toplumda farkındalık oluşturmak ve konuya dikkat çekmek için önemli fırsatlardır.”

“EN ÖNEMLİ İKİ UNSUR SAĞLIKLI BESLENMEK VE FİZİKSEL AKTİVİTENİN ARTTIRILMASI”

Obeziteden korunma ve mücadede neler yapılması gerektiğini anlatan İlgün, sözlerine şöyle devam etti: “Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Tedavisinde ise tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak bir plan yapılması, diyet tedavisini oluşturmaktadır. Başarılı obezite tedavisi için hızlı ve hatalı kilo verme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Obezite tedavisinin başarılı bir şekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” içeren üçlü tedavi programı; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzmanı ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek gruplarından oluşan bir ekip tarafından uygulanmalıdır. Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Sağlık Bakanlığının çeşitli çalışmalar yaptığını ifade eden İlgün, “Sağlık Bakanlığımız, Sağlıklı Hayat Merkezleriyle; ülke genelinde aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi, birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak hastaneye yığılmanın önüne geçmeyi, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlık beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; toplumun yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlamaktadır” dedi. Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi