Şevval hilalini göremeyen bazı ülkeler, diğerlerinin aksine Ramazan Bayramı'nı 22 Nisan Cumartesi günü karşıladı.

Aralarında Singapur, Endonezya, Malezya, İran, Fas'ın bulunduğu 14 ülke, son orucu cuma günü tuttu.

ENDONEZYA'DA BAYRAM NAMAZI

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını Jalan Matraman Raya yolundaki açık alanda kıldı.

Genci yaşlısı namazda bir araya geldi, sonrasında ellerini semaya açıp dua ettiler. Yoğunluk objektiflere yansıdı.

TRABLUS'TA NAMAZ İÇİN BULUŞTULAR

Libya'daki Müslümanlar da bayram namazını başkent Trablus'taki Şehitler Meydanı'nda kıldı.

UMMAN, BANGLADEŞ...

Umman'da sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya gelen Al Batinah Güney ilindeki Müslümanlar, Wadi Al Maawil açık alanında namaz kıldı.

Öte yandan Bangladeş’in Barishal kenti sakinleri, Ramazan Bayramı namazını kılmak için bir araya geldi.

PAKİSTAN VE MALEZYA'DA BAYRAM COŞKUSU

Pakistan'ın Karaçi şehrinde ve Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yaşayan Müslümanlar da Ramazan Bayramı namazını eda etmek üzere sabah erken saatlerden itibaren alanları doldurdu.

HAMANEY 3 YIL ARADAN SONRA BAYRAM NAMAZI KILDIRDI

İranlılar, ülkenin dört bir yanındaki cuma mescitleri, camiler ve mahalle mescitlerinde Ramazan Bayramı namazını eda etti.

Başkent Tahran’da bayram namazını kılmak isteyenler başta İmam Humeyni Cuma Mescidi, İmam Hüseyin, Resulü Ekrem, Emirel Müminin ve Şah Abdülazim camileri olmak üzere birçok cami ve mescitte bir araya geldi.

Başkentteki bayram namazı programlarında mersiyeler okunup dualar edildikten sonra namaz kılındı, hutbeler okundu.

Tahran’daki İmam Humeyni Cuma Mescidi'ndeki bayram namazını ise İran lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı.

"DÜŞMANA KARŞI UYANIK OLMALIYIZ"

İran devlet televizyonunun haberine göre, Hamaney, verdiği hutbede “düşmana karşı” uyanık olunmasını, ülkedeki yasama, yürütme ve yargı erklerinin birlikte çalışarak sorunların üstesinden gelmesini istedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle üç yıllık aradan sonra ilk kez bayram namazını kıldıran Hamaney, İranlıların ve tüm İslam aleminin bayramını tebrik etti.

İran liderinin kıldırdığı bayram namazına ülkenin üst düzey siyasi ve askeri yetkililerin yanı sıra kadın, erkek ve çocuklardan oluşan Tahranlılar katıldı.

BAYRAMIN İLK GÜNÜNDEKİ FARKLILIĞIN SEBEBİ

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ofisi tarafından 20 Nisan’da yapılan açıklamada Ramazan Bayramı'nın 22 Nisan Cumartesi günü başlayacağı duyurulurken ülkede Sünnilerin yoğun olduğu bazı bölgelerdeki Sünni din adamları 21 Nisan’ın bayramın ilk günü olduğunu açıklamış ve bayramı kutlamıştı.

Bazı İslam ülkeleri hilali dünyanın herhangi bir yerinde değil de kendi ülkelerinde görmeyi tercih ettikleri için bayramlar farklı günlerde kutlanabiliyor. AA

Editör: Zerrin Ağar