Savaşın gölgesinde 2024 yılında sandığa giderek yeni devlet başkanını seçmeye hazırlanan Rusya’dan dikkat çekici bir hamle geldi.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın Rus gazetesi Kommersant’a dayandırdığı haberde, Kremlin’in  yetkililere “Apple’ın ürettiği iPhone’ları kullanmayın” talimatı verdiği ortaya çıktı.

Kommersant’a konuşan kaynaklar, Kremlin’in yetkililere brifing verdiğini ve yetkililerin 1 Nisan’a kadar telefonlarını değiştirmelerini şart koştuğunu belirtti. Toplantıda yetkililerin, “Artık iPhone dönemi bitti. Ya çöpe atın ya da çocuklara verin. Mart ayında bu değişimi yapın” dediği aktarıldı. Yetkililer, iPhone’ların Batı istihbarat birimlerinin saldırılarına ve müdahalelerine açık olduğunu da belirtti. Konuyla ilgili bir soruya ise Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, net bir yanıt vermedi. Peskov, “Akıllı telefonlar resmi olarak kullanılmamalı. Herhangi bir akıllı telefonun şeffaf bir mekanizması yok, buna Android de iOS de dahil. Dolayısıyla resmi görevler için kullanılmamalı” dedi.

Kommersant’ın haberinde, Rusya içişlerinde görevli kişilere bu talimatın verildiği de belirtildi. Geçmişte Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in akıllı telefonu olmadığını söylemiş fakat zaman zaman internette zaman geçirdiğini duyurmuştu. SÖZCÜ

  

Editör: Nuray Bozkurt