Manisa’nın büyükşehir olmasıyla Yunusemre ilçesinin bir mahallesi haline gelen Muradiye Mahallesi’nin son belediye başkanı Erdinç Yavaşlı, Muradiye Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak kendisine yönelik iddialara yanıt verdi. Yavaşlı “O bölgenin OSB olmasında, OSB’deki firmaların çevreyi kirletmesinde, tarım alanlarının konut haline getirilmesine CHP’nin, CHP’li belediyenin, dolayısıyla bizim hiçbir dahlimiz yok. Biz göreve geldiğimizde Muradiye’yi böyle bulduk. Muradiyeyi bu hale getiren DYP ve AK Partili belediyelerdir. Karaali’de sanayi bölgesinin içini villalar bölgesine çeviren, bunun imar iznini veren ise tamamen AK Partili belediye ve AK Parti iktidarının bakanlıklarıdır. Bunu istedikleri yerde, istedikleri zaman belgeleriyle ortaya koyabilirim” dedi.

Burhan AKDEMİR

Manisa’da Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı çalışmaları için düzenlenen törende konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, bölgede yaşanan çarpık yapılaşmayı, çevre kirliliklerini CHP’li Muradiye Belediyesi’ne bağlamıştı.

BAYBATUR NE DEMİŞTİ?

Hatırlanacağı üzere pazartesi günü Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nde (MUOSB) altyapı inşaat çalışmaları için bir tören düzenlendi. Törende konuşan AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur “Muradiye bölgesi çok güzel toprağıyla da mümbit, ova diye hitap edebileceğimiz çok güzel bir yer. Fakat öyle bir duruma getirildi ki bu bölge ne yazık ki CHP’li bir belde belediyesi yönetimi yüzünden bir yanda konutlar, villalar bir yanda fabrika alanları oluşturuldu. Halbuki Muradiye OSB bu işin en başında olmuş olsaydı bu şekilde karman çorman bir bölge haline gelmemiş olurdu. Geçenlerde bir yangın oldu hemen siyaset yapmak adına bazı parti temsilcileri toplandılar orada eylem, burada eylem ‘şöyle oldu, böyle oldu’ Bunu yaparken düşünmek bir bakmak lazım. Bunlara kim izin verdi. Buradaki fabrikaları, bu dönüşüm merkezlerine kim ruhsat verdi. Kendi zihniyetleri, kendi belediyecilik anlayışları verdi. Ne yazık ki Muradiye’yi bu hale getirdiler.” ifadeleriyle bölgedeki çarpık yapılaşmanın ve geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan çevre kirliliğinin sorumlusunun CHP’li Muradiye Belediyesi olduğunu savundu.

“BUNLAR YA İŞİ BİLMİYOR, YA DA KANUNLARDAN HABERLERİ YOK”

Kendisine telefonla ulaştığımız, Muradiye Belediyesi’nin son belediye başkanı CHP’li Erdinç Yavaşlı, iddialara sert bir dille yanıt verdi. Hem MUOSB Başkanı Osman Kıvırcık’a, hem de AK Partili Baybatur’a yanıt veren Yavaşlı, “Bunlar ya işi bilmiyor, ya da kanunlardan haberleri yok.” sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.

“ÇEVRE BAKANLIĞI İZİN VERMİŞ”

MUOSB Yönetim Başkanı Osman Kıvırcık’ın, ‘Çevre kirliliğine yol açan fabrikanın ruhsatını Muradiye Belediyesi verdi’ sözlerine açıklık getiren Yavaşlı, ruhsatın belediye tarafından verildiğini ancak bunun bir süreç olduğunu dile getirdi. Yavaşlı şöyle konuştu: “Eğer bölgede bir fabrika açılacaksa bize başvuru yapılır. Ancak bu fabrika kimyasal üzerine bir işletme olacaksa öncesinde Çevre Bakanlığı’ndan izin alır, ondan sonra izin belgesiyle bize gelir. Çevre Bakanlığı’nın izin verdiği fabrikaya biz de izin veririz. Bakanlık onayladıktan sonra bizim ruhsat vermeme gibi bir durumumuz olamaz.” dedi.

“DENETİMİNİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE İLGİLİ BELEDİYELER YAPAR”

Yine Kıvırcık’ın, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yer alan ‘Fabrika daha sonra el değiştirmiştir’ sözlerine atıfta bulunan Yavaşlı, fabrikanın ruhsatı aldıktan sonra başka işler yapabileceğini, ancak bu durumda denetiminin çevre müdürlükleri ile belediyelerde olduğuna dikkat çekti. Yavaşlı, “Denetimini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili belediyeler yapar. Olayın meydana geldiği dönemde bizim belediyemiz kapalı durumda. Dolayısıyla yine bu olayda CHP’nin ya da dönemin Muradiye Belediyesi’nin bir dahli yok.” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEYİN SORUMLULUĞUNU CHP’YE YÜKLÜYORLAR”

AK Parti’nin, bütün olumsuzluklardan CHP’yi sorumlu tutmayı gelenek haline getirdiğini söyleyen Yavaşlı, “Dolar yükselir sebebi CHP, enflasyonun sebebi CHP, ekonomik krizin sebebi CHP derken Manisalı vekiller de bu yolu seçip yaşananların suçunu bize yüklemeye kalktı. Ancak bir şey bildikleri yok. Bölgenin organize sanayi bölgesi olması için izni veren dönemin Sanayi Bakanlığı. Dönemin Muradiye belediyesi de sırasıyla Doğruyol Partisi’nde ve AK Parti’de. Bizim belediye dönemimiz 2009-2014 arası. Ancak Muradiye organize sanayi bölgesine izin verilen tarih 2000’lerin başında.” şeklinde konuştu.

KONUTLAR İŞÇİ KONUTLARINDAN VİLLAYA NASIL DÖNDÜ?

Bölgede villaların kurulmasına da değinen Yavaşlı, “O dönemde bölgeye yapılacak konutlar, 3’er katlı ve bölgede çalışacak işçilerin oturacağı şekilde planlanmıştı. Ancak AKP’li belediye döneminde proje değişti ve villa olarak yapı izni verildi. Bizim göreve geldiğimizde de onaylanan planlara itiraz etmek gibi bir hakkımız kalmadı. Ne bölgenin OSB olmasına karşı çıkabildik. Ne de konutların işçi konutlarına döndürülmesine. Bizim elimizde olsaydı orada OSB kurulmasına karşı çıkardık. Böylesine güzel ve verimli tarım arazilerinin heba edilmesine göz yummazdık. OSB kurulacaksa Osmancalı’nın arka taraflarına kurulabilirdi.” dedi.

“TARIM ALANLARINA GENİŞLEMEYECEKLERİ YALAN”

Altyapı inşaat çalışmaları töreninde Muradiye OSB’nin genişleyeceğini ve tarım alanlarına doğru genişlemeyeceğini açıklayan MUOSB Başkanı Osman Kıvırcık’ın gerçekleri dile getirmediğini iddia eden Yavaşlı, “Kıvırcık OSB’nin büyüyeceğini ve tarım alanlarına zarar vermeyeceğini söylemiş. Tamamıyla yalan. Bölge tarım alanlarına büyüyecek ve birçok vatandaşın arazisini şu anda istimlak ediyorlar.” diye konuştu.

Yavaşlı son olarak şunları aktardı: “O bölgenin OSB olmasında, OSB’deki firmaların çevreyi kirletmesinde, tarım alanlarının konut haline getirilmesine CHP’nin, CHP’li belediyenin, dolayısıyla bizim hiçbir dahlimiz yok. Bunu istedikleri yerde istedikleri zaman tartışabilirim.”

Editör: Onur Yılmaz