Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) ihlalli geçiş borçlarının sorgulanması ve ödenmesine ilişkin uygulama değişti. Yeni sistemle birlikte kullanıcılar, e-Devlet üzerinden yalnızca kendi adlarına kayıtlı araçların geçiş bilgilerini görüntüleyip borçlarını ödeyebilecek.
HGS Borcu 9 Adımda Ödeniyor
NTV'nin haberine göre, HGS ihlalli geçiş borcunu ödemek isteyen araç sahiplerinin internet tarayıcısı üzerinden e-Devlet'e giriş yapması gerekiyor. Arama bölümüne “Araçlarım” yazılarak ilgili hizmete ulaşılıyor. Kullanıcılar, kendi adlarına kayıtlı araçlar arasından işlem yapmak istedikleri aracı seçtikten sonra “Geçiş” sekmesinden otoyol ve köprü geçiş bilgilerini görüntüleyebiliyor. İhlalli geçiş kaydı bulunması durumunda borçlar listeleniyor. Borcun yanındaki “Ödeme yap” seçeneği üzerinden kartla ödeme gerçekleştirilebiliyor.
Mobil Uygulamada Ödeme Yapılamıyor
Aktarılan bilgilere göre HGS ihlalli geçiş borçlarının ödenebildiği ekran, şu an için e-Devlet'in mobil uygulamasında bulunmuyor. Bu nedenle araç sahiplerinin işlemlerini internet tarayıcısı üzerinden yapması gerekiyor.
Başkasının Aracını Kullananlar Dikkat
Yeni uygulama, başka bir kişiye ait aracı kullanan sürücüleri de ilgilendiriyor. Ödünç alınan araçla yapılan geçişte ihlal oluşması durumunda sürücüler, plaka üzerinden borcu sorgulayıp doğrudan ödeme yapamayacak. Bu durumda araç sahibinin kendi e-Devlet hesabından geçiş borcunu kontrol etmesi gerekiyor. Aracı kullanan kişi ile araç sahibi ise ödeme konusunda kendi aralarında anlaşabilecek.
Yeni uygulamayla birlikte araç sahiplerinin HGS geçiş kayıtlarını ve ihlalli geçiş borçlarını takip etmesi önem taşıyor. Özellikle araçlarını başka kişilere kullandıranların geçiş bilgilerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerekiyor.





