Daily Record'un bildirdiğine göre; hazımsızlık, endişe gibi oldukça yaygın sorunlar bulunuyor. Oldukça zararsız bir belirti olarak değerlendirilmesi nedeniyle kadınlar, genellikle bu durumu yok sayıyor.

Mirror'da yayınlanan habere göre; uzmanların hazımsızlığın dah az bilinen bir kalp krizi semptomu olduğu konusunda uyarıyor.

Bunun olası bir kalp krizi riskini işaret edebilmesi nedeniyle dikkatli olunması gerektiğinin altı çiziliyor.

Circulation dergisinde yayınlanan bir araştırma, hazımsızlığın, kalp krizinden birkaç ay önce yaşanan yaygın bir semptom olduğunu gösterdi.

Grubun yaklaşık %39'u kalp krizi geçirmeden önce hazımsızlık sorunuyla karşılaştıklarını söyledi. Ancak kalp krizi esnasında hazımsızlık şikayeti yaygın bir bulgu değildi.

NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Servisi), hazımsızlığın üst karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık, göğüs kemikleri arkasında yanma hissiyle birlikte görülebileceğini belirtiyor.

Çalışmanın amacı, kadınların koroner kalp hastalığı semptomlarını doğru bir şekilde tanımlamak ve uyarı işaretleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmekti.

Araştırmacılar, "tipik kardiyak semptomların mevcut tanımı, esas olarak beyaz, orta yaşlı erkeklerin deneyimlerine dayanmaktadır" dedi.

Ayrıca araştırmacılar, "klinisyenler ve meslekten olmayan kişiler arasında yanlış anlaşılmalara katkıda bulunmasıyla birlikte, yanlış teşhise yol açar ve kadınların tedavi için harekete geçmesinin ertelemesine neden olur" açıklamasında bulundu.

Daha önceki araştırmalarda, kadınların yüzde 85 ila 90'ının kalp krizine giden dönemde birkaç farklı semptom bildirdiklerini de eklediler.

Kadınlarda kalp krizinden bir ay önce tanımlanan en yaygın semptomlar:

1.            Olağandışı yorgunluk (yüzde 71)

2.            Uyku bozukluğu (yüzde 48)

3.            Nefes darlığı (yüzde 42)

4.            Hazımsızlık (yüzde 39)

5.            Anksiyete (yüzde 36)

Kalp krizi sırasında kadınların yaşadığı semptomlar:

1.            Nefes darlığı (yüzde 58)

2.            Halsizlik (yüzde 55)

3.            Olağandışı yorgunluk (yüzde 43)

4.            Soğuk ter (yüzde 39)

5.            Baş dönmesi (yüzde 39)

İngiliz Kalp Vakfı'na göre, kalp sorunları söz konusu olduğunda kadınlara yanlış teşhis konma olasılığı erkeklerden yüzde 50 daha fazladır.

Riskleri en aza indirmeye yardımcı olmak için bir doktor, sağlıklı kalmak için uygulamanız gereken bazı önemli yaşam tarzı değişiklikleri buldu.

Dr Nancy K. Sweitzer, kalbinizi sağlıklı tutmak için sigarayı bırakmanız, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemeniz, sağlıklı bir bel çevresine sahip olmanız, alkol kullanmamanız ve sık sık egzersiz yapmanız gerektiğini söylüyor.  SABAH

Editör: Nuray Bozkurt