İzmir’de "Ege'nin İncisi İzmir Cumhuriyet'in Yansımaları" fotoğraf sergisi açıldı İzmir’de "Ege'nin İncisi İzmir Cumhuriyet'in Yansımaları" fotoğraf sergisi açıldı

Ülkemizin en köklü geleneklerinden olan ve son 4 yıldır çeşitli sebeplerle yapılamayan Mesir Festivali’nin bu yıl yapılacağı açıklanmıştı. Festivalin öncesinde 21 Mart Perşembe günü Geleneksel Mesir Macunu Karma töreni yapılacak.

Bir süredir Nevruz Bayramı ile birleştirilen karma töreninin programı da Manisa Valiliği’nce açıklandı.

Açıklanan programa göre Manisa’da ilk olarak Nevruz Bayramı etkinlikleri yapılacak. 21 Mart Perşembe günü saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumu gerçekleştirilecek. Daha sonrasında İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapacak.

Konuşmalardan sonra şiirler okunacak, halk oyunları gösterileri yapılacak. Meydanda, temsili nevruz ateşi de yakılacak, örste demir dövülecek. Boyanmış nevruz yumurtası dağıtımının ardından nevruz ateşinden atlanacak, son olarak da fidan dağıtım töreni yapılacak.

Ekran Görüntüsü 18 3 2024 115546

Nevruzun Hemen Ardından Mesir Karma Töreni Başlayacak

Nevruz Bayramı etkinliklerinin bitmesiyle birlikte protokol, kortej yürüyüşüyle Manisa Valiliği önünden Sultan Camii Külliyesi’ne geçecek.

Saat 12.00’da Sultan Camii Külliyesi’nde başlayacak olan Geleneksel Mesir Macunu Karma töreninde ilk olarak Mesir ilahisi okunacak.

Ardından protokol konuşmaları başlayacak. Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği başkanı Ufuk Tanık, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa Valisi Enver Ünlü, törende konuşma yapacak.

Konuşmaların sonrasında Mesir macunu karma duası okunacak ve temsili karna töreni yapılacak.

Gün içinde nevruz ve mesir karma etkinlikleri devam edecek. Bu kapsamda şehitler için Sultan Camii’nde mevlid okutulacak.

Saat 14.30’da da Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlhan Varank Yerleşkesi’nde nevruz bayramı kutlama töreni yapılacak.

Ekran Görüntüsü 18 3 2024 115524

Muhabir: Özkan ÇELİK