Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından, bölgeden tahliye edilen depremzedeler Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Özel Reyhan Bayer Kız Yurdunda ağırlanıyor. Yurtta konuk edilen depremzedeler, yaşadıkları korkunç anları gazetemize anlattı.

CANSI MERİÇ- ÖZEL

KAHRAMANMARAŞ merkezli meydana gelen 2 büyük deprem, 10 kentte yıkıma neden oldu. Asrın felaketinde binlerce insan hayatını kaybederken binlercesi yaralandı. Bir yandan deprem bölgesinde çalışmalar sürerken, bir yandan da depremin yaraları sarılıyor. Afet bölgesinde evi yıkılan veya hasar gören vatandaşlar çeşitli illerdeki yurtlarda misafir edilmeye başlandı. Deprem bölgesinden Manisa’ya gelen depremzedelerden 24 kişilik ilk kafile, Merkez Efendi Mahallesi’nde bulunan Özel Reyhan Bayer Kız Öğrenci Yurdu’na yerleşti. Konuk depremzedelerin tüm ihtiyaçları burada karşılanıyor.

“KABUS GİBİYDİ”

Yurtta konuk edilen Naime Özkan, ailesiyle birlikte Hatay’dan Manisa’ya geldiklerini belirterek, yaşanan ilk depremde yaşadıklarını anlatırken, “Çok kötü bir felaket yaşadık. Kabus gibiydi. Deprem bizi uykuda yakaladı. Sarsıntıyla uyandık. Büyük bir deprem olduğunu anladım. Her şey üzerimize devrildi. Deprem sırasında ne yapmam gerektiğini biliyorum ama o kadar büyük şok yaşıyordum ki zar zor ayakta durabildim. Deprem çok uzun sürdü, bize bir ömür gibi geldi. Kendimizi nasıl dışarı attık hatırlamıyorum.  Dışarı çıktıktan sonra da artçı depremler devam etti. Ama her biri çok şiddetliydi” dedi.

Depremin ardından ilk 7 günlük zamanı arabada geçirdiklerini ve sonrasında Manisa’ya geldiklerini söyleyen depremzede Özkan, “Yeğenlerim yurdu araştırıp buldu. Sağ olsunlar, insanlar bize kapılarını açtı. Bize barınma imkanı sağladılar” dedi.

“ÖLENLERİN BİR MEZARI OLSUN”

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Özkan, “Umudumuz yok. Ölenlerin cenazeleri çıkarılsın en azından, bir mezarları olsun istiyorum” diye konuştu.

Depremzede Mehmet Ali Özkan 1 hafta boyunca 24 kişilik aileleri ile  zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini  dile getirerek şunları söyledi:

“Deprem sırasında evimizdeydik. Şiddetli bir sallantıya uyandık.  Daha önce böyle bir şey yaşamadım. Kıyamet gibi bir şeydi. Biz akrabalarımızla yan yana yaşıyoruz. Evlerimiz hasar gördü ama yıkılmadı.  Deprem bittikten sonra sokağa çıktık. Artçı depremler nedeniyle zaman zaman sallandık. Bir süre suyumuz yoktu, elektriğimiz yoktu. Komşularımız, aile dostlarımız ve bazı akrabalarımız göçük altında. Evlerimiz, dükkânlarımız yağmalandı. Ekipler çok geç kaldı. İlk 2 gün neredeyse kimse yoktu. 1 hafta 24 kişi küçücük bir yerde dip dibe kaldık. Sonrasında ise biraz araştırıp burayı bulduk ve Manisa’ya geldik.”

“HATAY DİYE BİR ŞEHİR KALMADI”

Yaşanan depremin ardından Hatay’ diye şehir kalmadığını söyleyen Özkan, “Sokağa çıktığımda şok oldum. Resmen bir şehir haritadan silindi. Binalar yıkıldı, her yer enkaz. Her gün selam verdiğimiz, çay- kahve içtiğimiz komşularımız öldü. Kalanlar ise feryat ediyor. Bu acı, tarif edilemez bir şey” şeklinde konuştu.

Editör: Onur Yılmaz