Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Fatih Zeren, 2025 yılı sağlık hizmetleri faaliyetlerini değerlendirerek yürütülen çalışmalar ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeren, Manisa’da sağlık hizmetlerini daha nitelikli, kaliteli ve ulaşılabilir hale getirmek için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirterek, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda güçlü adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

11 Milyon Muayene, 145 Bin Ameliyat

2025 yılı boyunca Manisa genelinde toplam 11 milyon muayene hizmeti sunulduğunu açıklayan Zeren, 145 bin hastaya başarılı ameliyat gerçekleştirildiğini söyledi. Aynı dönemde 158 bin hastanın yataklı servislerde, 28 bin hastanın ise yoğun bakım servislerinde ileri tedavilerinin sağlandığı bildirildi.

Acil Sağlık ve Hastane Kapasitesi Güçlendirildi

112 Acil Sağlık Hizmetleri kapasitesinin 8 yeni ambulansla güçlendirildiğini kaydeden Zeren, yıl boyunca 150 binin üzerinde vatandaşa ambulans hizmeti verildiğini açıkladı. Manisa’daki yatak kapasitesinin ise 89 artışla 4 bin 855’e yükseltildiği belirtildi.

Yeni Hizmetler ve İleri Tedavi Üniteleri Devrede

2025 yılı içerisinde Manisa kamu sağlık tesislerinde diş implant hizmetinin sunulmaya başlandığını ifade eden Zeren, Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde Morris Şinasi Çocuk Acil Servisi ile doğum hizmetlerinin faaliyete geçirildiğini söyledi. Ayrıca Manisa Şehir Hastanesi’nde Tam Otomatik Kemoterapi Ünitesi ile ERCP Ünitesinin hizmete alındığı bildirildi.

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Önemli Artış

Sağlıklı Türkiye Yüzyılı kapsamında koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin artırıldığını vurgulayan Zeren, Mobil Mamografi Aracı’nın hizmete alındığını ve bu aracın Türkiye’de en fazla kanser taraması yapan mobil araç haline geldiğini açıkladı. 2025 yılında Manisa genelinde 230 bin vatandaşa kanser taraması yapıldı.

Aile Sağlığı Merkezlerinde ise 1 milyon 165 bin 42 kronik hastalık taraması, 646 bin 699 kronik hastalık izlemi gerçekleştirildi.

Normal doğumu teşvik etmeye yönelik çalışmaların sonuç verdiğini belirten Zeren, Manisa’da sezaryen oranlarının %23’ten %18 seviyelerine düşürüldüğünü söyledi. Koruyucu ve destekleyici sağlık hizmetleri kapsamında Yunusemre ve Turgutlu ilçelerinde Sağlıklı Hayat Merkezleri açıldı.

13 Yeni Sağlık Tesisi Hizmete Girdi

2025 yılı içerisinde Manisa genelinde 13 sağlık tesisinin yapımı tamamlanarak hizmete alındığı açıklandı. Bu kapsamda devlet hastaneleri ek binaları, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve OSB’lerde 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonları Manisalılara kazandırıldı.

  1. Akhisar Devlet Hastanesi Ek Binası
  2. Akhisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi
  3. Alaşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (20 Ünit)
  4. Yunusemre Güzelyurt Mahallesi 4 Hekimlik İsmail-Nimet Koşar Aile Sağlığı Merkezi
  5. Sarıgöl Karacaali Aile Sağlığı Merkezi
  6. Yunusemre Yenimahalle Sema Kaplan 2 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi
  7. Kırkağaç İlçe Sağlık Müdürlüğü + 8 Hekimlik ASM + 112 ASHİ
  8. Yunusemre Muradiye Sağlıklı Hayat Merkezi
  9. Turgutlu Cumhuriyet Mahallesi Sağlıklı Hayat Merkezi
  10. Yunusemre Güzelyurt Mahallesi Mustafa Özgür 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
  11. Yunusemre Muradiye OSB 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
  12. Turgutlu OSB 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
  13. Salihli OSB 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Evde Sağlık Hizmetlerinde Kapsam Genişledi

Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında kayıtlı hasta sayısının 2024 Aralık ayında 5 bin 257 iken 2025’te 7 bin 748’e yükseldiğini belirten Zeren, evde sağlık ziyaretlerinin 70 bin 94’ten 87 bin 317’ye çıktığını ifade etti. Evde ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde ise ziyaret sayısı 747’den 947’ye ulaştı.

Ayrıca 2025 yılı itibarıyla evde görüntülü sağlık hizmeti uygulamasına ilk kez başlandığı ve bu kapsamda 1.367 muayene gerçekleştirildiği bildirildi.

Bağımlılıkla Mücadelede Eğitim ve Tedavi Artışı

Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında 2025 yılında eğitim verilen kişi sayısının 200 bine ulaştığını belirten Zeren, Erişkin Arındırma Merkezi’nde 7 bin ayaktan başvuru, yataklı arındırma merkezlerinde ise 450 muayene gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca sosyal riski yüksek bireylerin tespiti için yeni bir yazılım geliştirildiği açıklandı.

Tütünle Mücadelede Denetimler Sıklaştı

Tütünle mücadele kapsamında 2025 yılında Sigara Bırakma Polikliniği sayısının 25’e, muayene sayısının ise 6 bin 900’e yükseldiği bildiren Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Fatih Zeren, " 2024 yılında 17 olan “Sigara Bırakma Polikliniği” sayısı, 2025 yılında 25’e ulaşmıştır. 2024 yılında 3.700 olan Sigara Bırakma Polikliniği muayene sayısı, 2025 yılında 6.900’e ulaşmıştır. 2024 yılında 20 olan “Sigara Bırakma Sertifikasyon Eğitimi” verilen hekim sayısı, 2025 yılında 123 olmuştur. 2025 yılında işletmelere 85.000 tütün denetimi yapılmış, tespiti yapılan 500 ihlale ceza uygulanmıştır." dedi.

2026 Yılı Sağlık Yatırımı Hedefleri

Manisa’da 2026 yılı içerisinde 7 birinci basamak, 5 ikinci basamak sağlık tesisinin tamamlanmasının ve yeni tesislerin projelendirilmesinin hedeflendiğini açıklayan Zeren, ayrıca Uzaktan Hasta Değerlendirme Sistemi (UHDS) üzerinden görüntülü sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılacağını söyledi.

Kaynak: Haber merkezi