Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çevre Derneği, Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde meydana gelen ‘çevre felaketi’ ile ilgili basın açıklaması yaptı. Ortada neticeleri uzun yıllar sürecek bir çevre felaketi olduğunu ifade eden Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çevre Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun firma yöneticileri ve yetkililerin yargılanmasını istediklerini söyledi.

“Büyük bir çevre felaketi yaşandı ve yaşanacak"

İliç’te büyük bir çevre felaketi yaşandığını belirten Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çevre Derneği'nin Başkanı Ali Suat Ertosun, şöyle konuştu: “İliç'de beklenen oldu. Büyük bir çevre felaketi yaşandı ve yaşanacak. Altın madeninde biriktirilen milyonlarca metreküp siyanürlü ve sülfürik asitli toprağın kayması sonucu dokuz canımız toprak altında kaldı. Bir hafta geçti. Görevliler her zamanki gibi “gerekenin yapılacağını” söylüyorlar. Toprak altında kalanlara hâlen ulaşılamadı. İlgililer, 400.000 kamyon toprağın kaldırılması gerektiğini belirtiyorlar. Toprak altında kalanların ailelerinin ve yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Üzüntülü müyüz? Çok üzüldük. Ancak üzülmek yetmiyor.”

Ortada neticeleri uzun yıllar sürecek bir çevre felaketinin olduğunu vurgulayan Ertosun, “Ülkemizde yapılan, maalesef vahşi madenciliktir ve İliç'te meydana gelen olay çok vahimdir. Madende kullanılan siyanür ve sülfürik asidin toprağa ve yeraltı sularına karışması, Fırat'ın sularına ulaşması ve bulaşması söz konusudur. Benzer olaylarda her zaman olduğu gibi gerçek sorumlulara inilmeden firmanın bazı yöneticileri ve işyeri sorumluları hakkında soruşturmalar açılacak-açıldı, gözaltı ve tutuklamalar olacak-oldu, bilirkişi raporları alınacak, davalar açılacak, cezalar verilecek, ancak bunlar Soma'da olduğu gibi kamuoyunu tatmin etmeyecek. Bir müddet sonra bu olayın yine bir benzerini yaşayacağız. 2011 yılında Afşin-Elbistan Termik Santralinde meydana gelen ve 11 çalışanın öldüğü göçükten sonra İliç'te yaşadığımız bu olay gibi. İşte biz bunu istemiyoruz. Yıllardır süren uyarıları dikkate almayan, mevzuat gereği yapılması gereken denetimleri yapmayan, ancak hiçbir zaman sorumluluk üstlenmeyen firma yöneticileri ile devletin görevlileri ve yetkililerinin de yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi