Kahramanmaraş’ta medyana gelen depremin ve yıkılan binaların görüntüleri, zemin etüdünün önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Manisa’nın da deprem fay hatlarının üzerinde olduğu düşünüldüğünde yapılacak yapıların doğru zeminlere yapılmasının önemli daha da artıyor. Ancak Manisa’da zemini etüdünü inceleyecek olan jeofizik mühendisi istihdamı konusunda büyük bir eksiklik göze çarpıyor. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatih Şenhisar, Manisa’da Büyükşehir, Şehzadeler ve Turgutlu belediyeleri haricindeki belediyelerde jeofizik mühendisi istihdamı bulunmadığına dikkat çekti.

Bu durumun denetimsiz geçen zemin etüt raporuna göre tasarlanan binanın, ileride meydana gelecek bir depremde zarar görebileceğini yol açabileceğini kaydeden Şenhisar,  ileride meydana gelebilecek depremlerde daha üzücü deneyimler yaşanmaması için belediyelere bu eksikliğin süratli bir şekilde giderilmesi gerektiğini vurguladı. 

Şenhisar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde depreme karşı mücadelede çözüm yöntemlerinin başında “Yapı stokunu tespit ederek yerinde dönüşümü hedefleyen, insanları yaşadığı yerden başka yerlere göndererek değil o bölgede kültürleşmiş sosyo-ekonomik donatılarını bozmadan doğru bir şekilde kentsel dönüşüm süreci gelmektedir. Mevcut yapı stokunun depreme karşı dayanıklılık kontrolünün yapılarak, yapının durumuna göre güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması önem arz etmektedir. Jeofizik Mühendisleri; elektronik cihazlar kullanarak yapıya hiçbir zarar vermeden yapı görüntülerini çıkarmakta ve bu görüntüleri yorumlayarak yapı hakkında bilgi vermektedir. Jeofizik-Jeolojik zemin etüt raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanması, raporların kontrolü ve gerekli durumlarda yerinde denetimi için, merkezi ve yerel idarelerde Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu olmalıdır. Son depremde de görüldüğü üzere mevcut bina olmadan önce, denetimlerin ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Ancak Manisa’da 17 ilçe belediyesinin 15’inde jeofizik mühendisi istihdamı bulunmamaktadır. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra ilçelerden sadece Şehzadeler ve Turgutlu Belediyesi jeofizik mühendisi istihdam etmektedir. 15 ilçe belediyesinde Jeofizik mühendisi istihdam edilmemesinden dolayı denetimsiz geçen zemin etüt raporuna göre tasarlanan binanın, ileride meydana gelecek bir depremde zarar görmemesi mümkün değildir. İleride daha üzücü deneyimler yaşanmaması için en kısa zamanda Manisa’da bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir.” BURHAN AKDEMİR

Editör: Onur Yılmaz