Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, binaların depreme dayanıklılığı konusu gündeme geldi. Uzmanların da her fırsatta dikkat çektiği bina dayanıklılığı, deprem anında büyük önem taşıyor. Manisa’da da öğrencilerin eğitim gördüğü binaların ne durumda olduğu, veliler tarafından merak ediliyor.

Manisa’da 2020 yılından bu yana toplamda 350 okul binasının depreme dayanıklılığı incelendi. Manisa Valiliği tarafından 2020 yılında yapılan açıklamada, 29 okula yıkım kararı verilmişti. Ancak bu rakam şu anda 107’ye ulaştı. İl genelinde, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 107 okula yıkım kararı çıktığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Manisa Merkez’de şu anda tahkikat devam ediyor ve yıkım kararıyla sonuçlanan bir okul binası yok. 2020 yılından günümüze kadar Yunusemre’de 9, Şehzadeler’de ise 4 okulun yıkımı gerçekleştirildi.

2020’den bu yana deprem analizi yapılan okullardan güçlendirme kararı verilen 38 okulun güçlendirme çalışmaları bitti. 7 okulun güçlendirme çalışması sürüyor. 98 okulda da analiz çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalarda da sona gelindiği bilgisi edinilirken, çalışmalar sırasında karot ve zemin etütleri de yapılıyor.

Ayrıca yıkılan okulların yerine 74 okul yatırım programına alındı. Bu rakamın içinde tamamlananlar, inşaatı sürenler ve proje aşamasında olanlar var.

KULA'DA ÖĞRENCİLER İLÇE MERKEZİNE TAŞINACAK

Öte yandan, ilçe kaymakamlıklarınca da yıkılacak okullara ilişkin detaylı bilgiler de paylaşıldı. Manisa'nın Kula ilçesinde yapılan denetimlerde, depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen 1 okulun tahliye edilerek yıkılacağı ve ilçedeki diğer okullarda da deprem denetimlerinin sürdüğü öğrenildi.  

Kula Kaymakamlığı ve Kula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, olabilecek depremlere karşı Kula'daki okul binalarında inceleme yapıldı. Yetkili birimlerce denetimleri yapılan Bebekli 75. Yıl İlk ve Ortaöğretim kurumunun olabilecek bir depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilerek tahliye kararı verildi. Kısa süre içerisinde tahliye edilerek yıkımına başlanacak olan Bebekli 75. Yıl İlk ve Ortaöğretim kurumu, dayanıklı bir yapı ile yeniden inşa edilecek. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ilçeye bağlı kırsal Bebekli Mahallesi'ndeki 75. Yıl İlk ve Ortaöğretim kurumunda okuyan öğrenciler ise, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün planlaması dahilinde ilçe merkezindeki İbrahim Özboyacı Mesleki Eğitim Merkezi'ne taşınacak. Eğitim öğretim hayatlarına ilçe merkezinde devam edecek Bebekli öğrencileri, okul binasının yeni hizmet binasının inşasına kadar eğitimlerini burada sürdürecek. 

SALİHLİ’DE 5 OKULA YIKIM KARARI

Manisa’nın Salihli ilçesinde 5 okul için depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı verildi. Salihli ilçesinde yapılan deprem dayanıklılık testini 5 okul geçemedi. Yapılan test sonucunda ilçede eğitim öğretim yapan Atatürk Ortaokulu, Alpaslan İlkokulu, Fahriye Hanım İlkokulu A Blok, Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi C Blok ile Durasıllı Zübeyde Hanım Anaokulu için yıkım kararı verilerek okulların başka okullara taşınmasına karar verildi. Salihli Kaymakamlığından yapılan açıklamada, “Eğitim yuvalarında çocuklarımızı ve gençlerimizi hayata hazırlarken onlara en güvenli ve sağlıklı eğitim ortamlarını sağlamak hepimizin öncelikli görevidir. İlçemizde, daha önce yapılan çalışmalar çerçevesinde toplam 11 okulumuzun güçlendirme çalışması tamamlanmıştır. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılan depremsellik incelemesi sonucunda ilçemizde risk taşıyabileceği değerlendirilen binalar hakkında yıkım kararları verilmiştir” denildi.

TURGUTLU’DA 3 OKUL YIKILACAK

Manisa'nın Turgutlu İlçesinde yapılan denetimlerde, depreme dayanıklı olmadığı belirlenen 3 okulun tahliyesine karar verildiği, 1 okulda da denetimin sürdüğü öğrenildi. Turgutlu Kaymakamlığı ve Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, olası depremlere karşı Turgutlu’da, okul binalarında inceleme yaptırdı. Depremin ardından hızlandırılan incelemelerde Turgutlu İlçesindeki 3 okulun tahliye edilmesi kararı alındı. 7 Eylül Ortaokulu, Hilmi Pekcan İlkokulu A Blok (3. ve 4.sınıflar) ve Avşar Ortaokulunun yıkılmasına karar verildi. İhsan Erturgut Ortaokulunda da denetimin yapıldığı, yıkılması veya güçlendirilmesi kararının beklendiği belirtildi. Velilerin de bu konuda mesaj yoluyla bilgilendirildiği öğrenildi.

ÖĞRENCİLER BAŞKA OKULLARA NAKLEDİLDİ

Tahliye kararı verilen okullardaki çok sayıda öğrenci başka okullara nakledildi. Yıkılmasına karar verilen okullardaki malzemeler de görevliler tarafından taşınmaya başlandı. Yetkililer, okulların depreme dayanıklı olup olmadığı incelemesinin sürdüğünü belirtti. 7 Eylül Ortaokulu öğrencilerinin Atatürk İlkokuluna, Hilmi Pekcan İlkokulu A Blok öğrencilerinin Hasan Üzmez Ortaokuluna, Avşar Ortaokulu öğrencilerinin de Avşar İlkokuluna geçerek eğitim görecekleri, bu okullarda ikili eğitim olacağı öğrenildi. Haber Merkezi 

Editör: Onur Yılmaz