Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yoğun yağışlar nedeniyle uzun süre su altında kalan üzüm bağları, havaların ısınmasıyla birlikte toparlandı. Üreticiler geciken çalışmaları tamamlayarak yeni sezon hazırlıklarını bitirdi.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde kış aylarında etkili olan yoğun yağışlar, üzüm üreticilerini zor durumda bırakmıştı. Uzun süre su altında kalan bağlarda bakım ve budama çalışmaları aksarken, üreticiler arazilerine girmekte güçlük yaşadı. Bahar aylarıyla birlikte suyun çekilmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla bağlarda yeniden hareketlilik başladı. Üreticiler, geciken işlemleri yoğun bir tempoyla tamamlayarak bağlarını yeni sezona hazırladı. Bölgede bağların büyük bölümünde hazırlıkların sona erdiği ve üreticilerin umutlu olduğu gözlemlendi.

Alaşehir’de Bağlar Sular Altında Kaldı

Yoğun yağışlar nedeniyle Alaşehir genelinde birçok üzüm bağı su altında kaldı. Bazı bölgelerde su seviyesinin asmaların gövde kısmına kadar yükseldiği, bağların adeta bataklığa dönüştüğü belirtildi. Üreticiler, bu süreçte ne traktörle ne de yaya olarak arazilerine ulaşabildi.

Bağ Bakım Çalışmaları Gecikti

Yaşanan su baskınları nedeniyle her yıl kasım ayında başlayan budama ve bakım çalışmaları ciddi şekilde aksadı. Budama, bağlama ve toprak işleme gibi temel işlemlerin gecikmesi, üreticilerin sezon başında yoğun bir tempoyla çalışmasına neden oldu.

Bağ işçisi Meryem Aktürk, sürecin hem işçi hem de üretici açısından zorlu geçtiğini belirterek, işçilik maliyetlerinin de arttığına dikkat çekti.

Sular Çekildi, Çalışmalar Hızlandı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte suyun çekilmesi ve toprağın işlenebilir hale gelmesiyle üreticiler bağlarına yeniden girdi. Kısa sürede yoğun bir çalışma temposuna giren üreticiler, eksik kalan tüm işlemleri tamamladı.

Budama, tel germe, direk yenileme, çift sürme, ızgara çekme ve gübreleme gibi çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı bildirildi.

İşçiler Zorlu Şartlarda Çalıştı

Bağlarda çubuk bağlama işi yapan Hülya Kocaman, yağışların işleri geciktirdiğini ifade ederek, soğuk ve çamurlu koşullarda çalışmanın zor olduğunu belirtti. Kocaman, sezon hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu ve bağların artık ürün vermeye hazır hale geldiğini söyledi.

Üreticiler Yeni Sezon İçin Umutlu

Alaşehir Hacıaliler Mahallesi’nde üretim yapan çiftçi Selim Aktürk, bağlarda tüm hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Üreticiler, geçen yıl beklenen verimin alınamamasına rağmen bu yıl yağışların toprağa olumlu katkı sağlayacağını düşünüyor.

Uzmanlardan Verim ve Hastalık Uyarısı

Uzmanlar, yağışlı geçen kış mevsiminin ardından düzenli bakım yapılan bağlarda verimin yüksek olabileceğini ifade ediyor. Ancak nemli ortamın hastalık ve zararlıları artırabileceğine dikkat çekilerek, üreticilerin bu konuda tedbirli olması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: İHA