Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Sapmaz Karadağ, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini ve kış aylarına girerken solunum yolu hastalıklarında artış görüldüğünü açıkladı.

Toplumun birçok kesiminde yıkıcı sonuçlara neden olan Covid-19 pandemisinde iki buçuk yılı geride bıraktık. Koronavirüs pandemisinden milyonlarca yurttaşımız ise ciddi biçimde etkilendi ve halen de etkilenmeye devam ediyor.

Son dönemde Manisa özelinde de özellikle aile hekimlerine, çocuk ve erişkin acillere yapılan başvuruların çoğunluğunu viral enfeksiyon vakalarının oluşturduğunu söyleyen Dr. Karadağ, “Kırgınlık, ateş, öksürük, kas-eklem ağrısı, ishal başvurular ve yine hastanelerde polikliniklere de benzer yakınmalarla başvuruların arttığını gözlemlemekteyiz. Daha net ifade etmek gerekirse COVID-19, influenza, RSV gibi solunum yoluyla bulaşan birçok hastalık açısından bizi zor günler bekliyor; ancak bu karmaşayı en hafif zararla atlatabilmemiz mümkün. Tecrübe ettiğimiz üzere özellikle toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, okullar ve hastaneler gibi kapalı ve dar alanlarda maske takılması, havalandırma, fiziksel mesafe gibi basit önlemler birçok insanın hasta olmasını engelleyecek, hatta yaşamını kurtarabilecektir.  Risk gruplarına COVID-19, influenza aşılarının yapılması da hastalık ve ölümleri azaltacaktır. Bu konuda halkımızın kendilerinin ve çevresindekilerin sağlığını koruma adına, pandemiden edindiğimiz tecrübe ile hassasiyetlerini sürdürmelerini öneriyoruz. Kamusal hizmet sunumu alanlarında da hizmet sunucularının önlemler; en azından maske-mesafe-havalandırma konularında titiz davranmalarının önemini “sağlıklı kalabilmek” adına bir kez daha vurguluyoruz.” dedi. 

Editör: Onur Yılmaz