Manisa’da seçim öncesinde, seçim günü ve akşamında alınacak tedbirlerle alakalı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Manisa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Kenan Akgönül alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirirken, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de kentteki depremzedelerin son durumlarıyla alakalı bilgi verdi. Vali Karadeniz, Manisa’da oy kullanacak depremzede sayısının 2 bin 896 olduğunu ifade etti. Öte yandan seçim günü için görev yapacak güvenlik görevlisi sayısının da 4 bin 650 olduğu belirtildi.

Manisa’da 14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Vali Yaşar Karadeniz tarafından düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Aydın Memük, Manisa Jandarma İl Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa Emniyet Müdür Yardımcısı Birol Muslu ve Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Kenan Akgöl katıldı.

DEPREMZEDELERİN ÇOĞU OYLARINI MEMLEKETLERİNDE KULLANACAK

Toplantının açılış konuşmasında Manisa'daki depremzedelerin durumuyla ilgili bilgilendirme yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, "Depremzedelerden ilimize gelen vatandaşlarımızdan 2 bin 896 vatandaşımız seçim dolayısıyla ilimize ikamet naklini aldırdı. Bu da şunu gösteriyor ilimize gelen depremzedelerin büyük çoğunluğu oyunu kendi memleketlerinde kullanma yönünde. Bugün itibariyle 18 binin üzerinde depremzede var Manisa'da. Bunlardan yaklaşık bin tanesi geri dönme başvurusu yaptı ve geri döndü. Başvurmadan dönenleri bilemiyoruz tabii ki ama 18 binlik bir rakamda 3 binlik bir rakam, altıda bir gibi küçük bir rakam. Bu da depremzedelerin oylarını kendi memleketlerinde kullanacaklarını gösteriyor bize" dedi.

EMNİYETTEN SUNUM

Vali Karadeniz’in konuşmasının ardından Manisa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Kenan Akgönül, seçim öncesinde ve seçim zamanında alınacak önlemlerle ilgili, sunum eşliğinde bilgiler verdi.

Sunumda, özetle şu ifadeler yer aldı:

Vatandaşların iradesini baskıyla etkilemeye yönelik girişimlere asla müsaade edilmeyecek.  Yatalak vaziyette engelli vatandaşlar için il ve ilçe seçim kurulları görevlendirme yapacak, diğer engelli vatandaşlar için bağlı bulundukları belediyeler tarafından görevlendirilen personel aracı ile oy verme işlemi gerçekleştirilecek. Elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla ilgili kurumlarla koordine kurularak gerektiğinde kullanılmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynakları temin edilecek.  Emniyeti ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmeyecek. 298 sayılı kanun gereği sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlara müdahale edilerek, yasal işlemler yapılacak. Hiç kimsenin yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapmalarına müsaade edilmeyecek. İlçe seçim kurulu başkanınca güvenliğin sağlanmasına yönelik alınması istenen önlemler derhal yerine getirilecek.  Sandık ve çevresinin güvenliğinden sorumlu yetkili amirler tarafından sandık kurulu başkanlarına ve üyelerine her zaman güvenlik görevlilerinden yardım isteyebilecekleri hususunda bilgi verilecek.  Oy verme günü alkollü içki satılmaması ve oy verme süresince bütün umumi eğlence yerlerinin kapalı kalmasına yönelik denetimler gerçekleştirilecek.  Ayrıca seçimlerin yapılacağı okullarda; kamera sistemlerinin kontrolleri yapılacak ve bu sistemlerin faal olmasına yönelik gerekli tedbirler alınacak. Seyyar satıcı ve araç girişine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Kolluk güçleri hariç olmak üzere hiç kimsenin sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatına girmesine müsaade edilmeyecek. Oy sayımı ve dökümü gecenin geç saatlerine kadar sürebileceğinden sandık konulan yerler ile çevrelerinin aydınlatılması konusunda seçim kurulları ve ilgili birimlerle koordinasyon ve işbirliği yapılacak.  Oyların sayımı ve dökümü aşamasında, ilgili sandık kurulundan, bina sorumlusundan, ilçe seçim kurulu başkanından vaki olacak talepler ivedilikle yerine getirilecek. Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında güzergâhta güvenlik tedbirleri alınacak. Sandıklardan gelen tasnif edilmiş oy pusulalarının yer aldığı torbaların muhafaza edileceği binaların güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirler alınacak. Düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbalar güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerlerde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılmak suretiyle seçim kurullarına intikal ettirilecek. Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra beklediği sonuçları alamayan kişi veya gruplarca istenmeyen olayların meydana gelebileceği ya da istediği sonuçları alan kesimlerin geniş katılımlar ile kutlama etkinlikleri düzenleyebileceği göz önünde bulundurularak hazır kuvvet personeli tarafından gerekli tedbirler alınacak.

OKULLARDA ALINAN ÖNLEMLER

865 okulun tamamında güvenlik kamerası mevcut olup bunlardan 5 tanesine KGYS entegre edildi. Manisa’da toplam 1234 KGYS, 52 PTS noktası, 182 PTS kamerası bulunmakta. Toplam 17 trafo merkezi, 1688 trafo bulunmakta ve seçim günü 60 ekip görevlendirilecek.

EMNİYET VE JANDARMA SAHADA OLACAK

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde 2 bin 500 Polis ve 2 bin 150 Jandarma olmak üzere toplam 4 bin 650 personel görevlendirilmesi planlanmakta. 14 Mayıs 2023 Seçim Güvenliği kapsamında 27 drone, 4 ZMA, 5 adet TOMA olmak üzere toplam 36 araç görevlendirilecek.

Editör: Nuray Bozkurt