Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, şirketin yıllık elektrik tüketimlerinin yüzde 97'sini güneş enerjisinden karşılayacağını belirtti.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Tat Gıda, enerji dönüşümü yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda, gıda sanayisinde sürdürülebilir üretim ve enerji verimliliğine yönelik çalışmalarını sürdüren şirket, yenilenebilir enerji yatırımlarında kapasitesini büyütüyor.
İkinci Güneş Enerjisi Santrali Devreye Alındı
Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Akçaköy Mahallesi'ndeki ilk güneş enerjisi santrali (GES) yatırımını geçen yıl faaliyete geçiren şirket, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesine bağlı Çiçektepe köyündeki ikinci santralinde de inşaat ve fiziki kurulum aşamalarını tamamlayıp devreye aldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, söz konusu iki santralin tam kapasite devreye alınmasıyla şirketin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 97'sini yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağını aktardı.
Tat Gıda Afyonkarahisar Çiçektepe GES'in yaklaşık 4 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildiğini anlatan Memiş, santralin 9,92 megavat pik (MWp) kurulu güce sahip olduğunu ve projede 16 bin 8 adet güneş paneli kullanıldığını belirtti.
Memiş, santralin yıllık yaklaşık 15,8 milyon kilovatsaat elektrik üretmesinin öngörüldüğünü kaydederek, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) kabul süreçlerinin tamamlanmasının ardından Afyonkarahisar Çiçektepe GES'in 16 Eylül'de devreye alındığını anımsattı.
Yıllık 19,5 Milyon Kilovatsaat Üretim Hedefi
Manisa ve Afyonkarahisar'daki iki GES'in toplam üretim kapasitesinin yıllık yaklaşık 19,5 milyon kilovatsaat olacağını aktaran Memiş, şöyle devam etti:
"Akçaköy'de devreye aldığımız ilk güneş enerjisi santralimizin ardından Afyonkarahisar Çiçektepe yatırımımızda da önemli bir aşamayı geride bıraktık. Kurulum çalışmalarını tamamladığımız bu projemizi TEDAŞ kabul süreçlerinin ardından devreye aldık. Yaklaşık 9,92 MWp kurulu güce sahip Afyonkarahisar Çiçektepe GES'ten yıllık 15,8 milyon kilovatsaat elektrik üretimi öngörüyoruz. Manisa ve Afyonkarahisar’daki iki santralimizin toplamında ise yıllık yaklaşık 19,5 milyon kilovatsaat yeşil elektrik üreterek toplam tüketimimizin yüzde 97’sini güneşten sağlayacağız."
Veysel Memiş, yenilenebilir enerji yatırımlarının yalnızca çevresel kazanımlar açısından değil, sanayinin rekabet gücü bakımından da önem taşıdığına işaret ederek, enerji maliyetlerinin üretim yapan şirketler açısından kritik unsur haline geldiğini vurguladı.
Yılda 9 Bin 892 Ton Karbon Emisyonu Önlenmiş Olacak
Yenilenebilir enerji üretim kapasitesini artırarak enerji maliyetlerini daha öngörülebilir hale getirmeyi ve enerji arz güvenliğini güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydeden Memiş, Afyonkarahisar Çiçektepe GES'in yıllık yaklaşık 9 bin 892 ton Karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonunun önlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Memiş, GES yatırımlarının, uzun vadeli iklim hedeflerinin bir parçası olduğuna işaret ederek, sürdürülebilirliği çevresel etkilerin azaltılmasının ötesinde, şirketin uzun vadeli rekabet gücünü destekleyen stratejik bir unsur olarak değerlendirdiklerini aktardı.
Şirketin 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 55 azaltmayı, 2050'de ise net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediğine dikkati çeken Memiş, enerji dönüşümünün iki santralle sınırlı kalmayacağını anlattı.
Memiş, sürdürülebilirliği yalnızca çevresel etkileri azaltan bir yaklaşım değil, uzun vadeli rekabet gücünün temel unsuru olarak gördüklerine işaret ederek, "Bu adımlar, 2030 yılına kadar emisyonlarımızı yüzde 55 azaltma ve 2050'de net sıfır emisyona ulaşma hedeflerimizin somut birer parçasıdır. Enerji dönüşümümüzü iki santralle sınırlı tutmayacak, enerji verimliliği ve karbon ayak izini azaltma odaklı projelerimizi büyütmeye devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
Projenin hayata geçirilmesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sağladığı destek ve katkının önemine işaret eden Memiş, ana yüklenici Solares Yenilenebilir Enerji AŞ'nin ekibine de yatırımın kurulum ve uygulama sürecindeki özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ettiğini kaydetti.





