Cumartesi gece saatlerinde www.manisakulishaber.com okuyucularına duyurduğumuz, “Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Göbekli Mahallesi yakınlarındaki yer hareketi tedirginliğe neden oldu... Bölge hemen inceleme altına alındı” haberine ilişkin Manisa Valiliği geçmiş dönemde yapmış olduğu açıklamaya ulaşıldı.

2017 yılında bölgede gerçekleşen hayvan ölümlerinin ardından yapılan, "Manisa Alaşehir'de 2 yıldır süren kükürtdioksit gazı sızıntısı çevrede yaşayan hayvanları öldürüyor." şeklindeki bir habere Manisa Valiliği tarafından cevap verilmişti.

2017 yılında yapılan haber: https://www.manisakulishaber.com/bir-koy-zehirleniyor

Manisa Valiliği yaptığı açıklamada bölgenin durumu hakkında geçtiğimiz nisan ayından bu yana bilgileri olduğunu, konunun Manisa Valiliği’nin yazılı talebi üzerine Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce incelendiği ifade edilmişti.

Whatsapp Image 2024 02 12 At 12.29.24 (3)

Hidrojen Sülfür Gazı… Normal Değerin Üzerinde

Açıklamanın devamında şöyle denilmişti: “Horzumsazdere Mahallesinin meskun mahallinin 1-1,5 km dışında gaz çıkışının tespit edildiği noktalarda mahalle muhtarı eşliğinde MTA ekiplerince gaz ölçümü yapılmış ve çıkışın yaşandığı alanda sınır değerlerin üzerinde Hidrojen Sülfür (H2S) gaz çıkışı tespit edilmiştir.

Mahalle içinde (Meskun alanda) aynı tarihte yine MTA ekiplerince yapılan ölçümlerde ise hidrojen sülfür ve diğer gazlara rastlanmadığı raporlanmıştır. MTA uzmanlarınca mahallede hissedilen kokunun kaynağının Hidrojen Sülfür gazı olduğu ve rüzgar yönüne göre zaman zaman meskun mahale de ulaştığı değerlendirilmiştir.

Whatsapp Image 2024 02 12 At 12.29.25 (2)

Yine bahsi geçen raporda gaz çıkışının olduğu alanda özellikle gaz çökmesi ve yoğunlaşması yaşanabilecek çukur bölgelerin (genellikle aynı zamanda sulak alanlar) küçükbaş ve büyükbaş hayvanların bu bölgelere girerek olumsuz etkilenmelerine mani olmak üzere, güvenlik çemberine alınması teklif edilmiş olması sebebiyle Alaşehir Belediye Başkanlığı talimatlandırılarak gaz çıkışının olduğu yerler ve gazın çökme alanları güvenlik çemberine alınmış ve uyarıcı levhalar yerleştirilmiştir”

Whatsapp Image 2024 02 12 At 12.29.24 (2)

Kaynak: Manisa Kulis Haber