Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2026 dönemine ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Veriler, tarım sektöründeki girdi maliyetlerinde artışın sürdüğünü ortaya koydu.
Yıllık artış yüzde 27,62
Tarım-GFE, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 yükseldi. Endekste yılbaşına göre artış yüzde 17,15 olurken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27,62'lik artış gerçekleşti.
On iki aylık ortalamalara göre hesaplanan değişim ise yüzde 33,39 olarak belirlendi.
Tarımsal yatırım maliyetleri arttı
Ana gruplara bakıldığında, temmuz ayında tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde aylık bazda yüzde 0,01'lik düşüş görüldü. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde ise aylık artış yüzde 1,48 oldu.
Yıllık bazda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları yüzde 28,82, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatları yüzde 20,53 arttı.
Gübre ve toprak geliştiriciler ilk sırada
Alt gruplar arasında yıllık bazda en yüksek fiyat artışı gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. Bu gruptaki artış yüzde 33,07 olarak hesaplandı.
Aylık bazda en yüksek artış ise enerji ve yağlayıcılarda gerçekleşti. Enerji ve yağlayıcı fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4,82 yükseldi.





