Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Kış Ortası Su Kuşu Sayımı için Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda çalışma yürüttü. sivil toplum kuruluşu üyeleri ve gönüllü kuş gözlemcilerinin yer aldığı çalışmada İzmir Körfezi, Gölmarmara ve Bafa gölleri ile Aydın Büyük Menderes Deltası gibi sulak alanlarda yapılan sayımlarda, toplamda 81 farklı türden 157,503 kuş tespit edildi.

Manisa’da ilginç olay… Arabadaki yılanı elleriyle korkusuzca çıkardı Manisa’da ilginç olay… Arabadaki yılanı elleriyle korkusuzca çıkardı

Flamingo öne çıktı

Gediz Deltası'nda 61 farklı türden 55,509 kuş, Aydın Büyük Menderes Deltası'nda 49 farklı türden 39,397 kuş ve Aydın-Muğla sınırında bulunan Bafa Gölü'nde 30 farklı türden 25,543 kuş tespit edilerek, bu alanlar en yoğun kuş popülasyonuna sahip bölgeler olarak belirlendi.

Yapılan sayımlarda 38,797 flamingo, 30,898 sakarmeke, 13,000 çamurcun, 12,081 gümüş martı ve 8,727 karabatak en çok gözlemlenen kuş türleri arasında yer aldı.

Sayımlarda tarakdiş, mahmuzlu kız kuşu, Van Gölü martısı ve kuğu gibi bölgede nadir görülen türler de kayıtlara girdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Hasan Paşalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü olarak görev yapıyor ve aynı zamanda Kış Ortası Su Kuşu Sayım Koordinatörü olarak da faaliyet gösteriyor. Paşalı, bu sayımların su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi amacıyla Uluslararası Sulak Alan Kurumu (Wetlands International) tarafından organize edildiğini belirtti.

Sayımlar kışın yapılıyor

Sayımların her yılın ocak-şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirildiğini aktaran Paşalı, Türkiye'de bu yöndeki sayımların ilk kez 1967 yılında gerçekleştirildiğini, bu yıl 40'ıncısını yaptıklarını anlattı.

Kaynak: AA