Manisa’da bulunan Ağlayan Kaya bir dağın eteklerinde bulunur. Bu kayanın bu kadar özel olmasının sebebi üzerinde göz çukuruna benzer girintileri olmasıdır. Bu çukurlardan zaman zaman sular akar.

Peki Ağlayan Kaya Efsanesi nerede? Niobe’nin acıklı öyküsü ve tüm merak edilenleri birlikte keşfedelim. Keyifli okumalar! 

Manisa Aglayan Kaya Efsanesi

Ağlayan Kaya Nerede? 

İnsanların ilgisini çeken ve görmek istedikleri bir şehir efsanesi olan Ağlayan Kaya nerede bulunur gelin hep birlikte bakalım… 

Ağlayan Kaya, Manisa’nın kent merkezinde Karaköy semtinin Çaybaşı alanında bulunur. Spil Dağı’nın Manisa şehrine en yakın eteğinde bulunan bir kayadır. Niobe adındaki bir kadının acı öyküsü olarak bilinen bu kayanın göz çukuru şeklinde girintileri vardır.  Bu çukurlardan akan su damlaları Niobe’nin gözyaşları olarak bilinir. 

Halk arasında bu acılı öykü Ağlayan Kaya efsanesi olarak bilinir. İnsanların Manisa’yı ziyarete geldiğinde görmesi gereken yerlerden biridir. Niobe’nin acıklı hikayesi insanların yüreklerini burkmaktadır. 

Manisa Aglayan Kaya Efsanesi 1

Ağlayan Kaya’nın Hikayesi Nedir?

Ağlayan Kaya’nın hikayesi nedir, neden bu adı almıştır sorusu ziyarete gelen insanların merak ettiği bir sorudur. Ağlayan Kaya efsanesi, Manisa şehrinde bulunan Spil Dağı’ndaki bir kayanın hüzünlü hikayesidir. 

Manisa şehrinde geçtiği için Ağlayan Kaya Manisa hikayesi olarak bilinir. Bir diğer adı da Niobe Ağlayan Kaya Efsanesidir.  

Ağlayan Kaya hakkında bilgiler bazen farklı olsa da genel olarak efsanenin anlatımı benzerdir. Mitolojik bir hikâye olarak anlatılır. Bu hikâye oldukça hüzünlü ve acıdır. Gelin Niobe’nin yürek burkan hüzünlü hikâyesini anlatalım… 

Manisa’nın Spil Dağı’nın yakınlarında hüküm süren Tantalus adında bir kral ve eşi Dione vardır. Kral Tantalus’un  Niobe adında bir kızı vardır. Niobe’nin çocukluk yılları arkadaşı Leto ile beraber geçmiştir. Çok iyi iki arkadaş yıllar sonra evlenmişlerdir. 

Niobe ve Çocukları

Niobe, Thebai Kralı olan Amphion ile evlenir. Bu evlilikten 6 kız 6 erkek çocukları olur. Niobe’nin çocukluk arkadaşı olan Tanrı Leto’da Zeus ile evlenir. Onların da Apollon ve Artemis adlarında iki çocukları olur. 

Niobe çocuklarıyla mutlu bir hayat sürer ama zaman geçtikçe kibirli biri olur. Çok fazla çocuğu olduğu için anneliği ile övünmeye başlar. Bereketli bir kadın olduğunu diğer kadınların  daha az çocukları olduğu için onların bereketsiz olduğunu söyler. Bu konuşmaları yakın arkadaşı olan Tanrı Leto için de söyler. 

Niobe’nin Leto hakkında kibirli ve küçümseyici sözlerini Leto duyar ve bunun üzerine çok öfkelenir. Niobe’nin anneliği ve bereketli oluşuyla ilgili övünerek yaptığı ve Leto’nun anneliğini küçümsediği konuşma, efsaneye göre ya Leto’nun onuru için düzenlenen bir tören de ya da güçlü bir Tanrıça olan Leto’nun çay kenarında dinlendiği sırada gerçekleşir. Bu esnada rüzgarın Leto’nun kulağına Niobe’nin söylediklerini fısıldamasıyla öğrendiği anlatılır. 

Bu konuşmalar üzerine çok öfkelenen Tanrıça Leto çocukları Apollon ve Artemis’i yanına çağırarak Niobe’nin dediklerini çocuklarına anlatarak Niobe’yi cezalandırmaları gerektiğini söyler. Anneleri ile yaptıkları bu konuşmanın üzerine Apollon ve Artemis ok ve yaylarını hazırlayarak Niobe’nin çocuklarını öldürmeye giderler.

Manisa Aglayan Kaya Efsanesi 3

Niobe’nin Çocuklarının Ölümü

Niobe’nin 6 erkek çocuğu öğle vakti Spil Dağlarında avlanırken Apollon oklarını atarak Niobe’nin 6 oğlunu da öldürür. 6 kız kardeş erkek kardeşlerinin öldürüldüğünü duyunca Spil Dağlarına doğru koşmaya başlarlar. Bu sırada güneş batar ve artık gece karanlığı çökmeye başlar. Ay ve Av Tanrıçası olarak bilinen Artemis gece karanlığında oklarını atarak 6 kız kardeşi de öldürür. 

TikTok, YouTube'a rakip oluyor TikTok, YouTube'a rakip oluyor

Niobe’nin 12 çocuğu da artık yoktur. Niobe evlatlarının başından hiç ayrılmaz ve günlerce ağlar. Feryatlar eder en son üzüntüsüne dayanamayarak sesi kesilir ve artık daha da tepkisiz bir insana dönüşür. Tanrı Zeus Niobe’nin bu haline artık dayanamaz ve onu bir kayaya dönüştürür. 

Günümüz de Spil Dağında bulunan Ağlayan Kaya Efsanesinin hüzünlü ve acı öyküsü bu şekildedir. Niobe Kayası başı öne eğik bir şekilde duran ve ağlayan bir kadın silüetine benzetilir. Kayada göz çukuru gibi girintiler vardır bu girintilerde göz yaşı gibi izler bulunmaktadır. Bu da Niobe’nin gözyaşı olarak düşünülür.  

Niobe Kaç Çocuğu Var? 

Mitolojik bir hikâye olan Ağlayan Kaya Efsanesi genel olarak çoğu yerde aynı anlatılsa da bilinmeyen noktalar da vardır. Bunlardan birisi de Niobe kaç çocuğu var sorusudur. Çoğu mitolojik anlatımlara göre Niobe’nin 6 kız ve 6 erkek çocuğu olduğu söylenir. Ancak bazı kaynaklarda 7 kız ve 7 erkek çocuğu olduğu bilgisi yer almaktadır.

Ağlayan Kaya Ne Zaman Ağlar?

Hüzünlü bir hikâyesi olan Niobe Kayasında göz yaşı izleri bulunduğu söylenir. Kayanın üzerinde göz çukuruna benzer girintiler olduğu ve buradan su aktığı söylenir. Peki Ağlayan Kaya ne zaman ağlar? Ya da gerçekten ağlıyor mu merak edilir.

Niobe’nin 12 çocuğunun ölümünden sonra sürekli ağlaması sebebiyle Zeus’un onu kayaya dönüştürdüğü anlatılan bu efsaneye göre Kaya bir kadına benzetilir. Bu kayanın üzerinde gözyaşı izleri olan girintilerden çoğu zaman su aktığı söylenir. Genel olarak kış aylarında daha çok su akan bu Kaya’nın çocuklarını kaybeden acılı bir annenin sessiz gözyaşları olduğu düşünülür. 

Muhabir: Özkan Çelik