Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 yılı aralık ayında markette takip edilen 41 ürünün tamamında fiyat artışı olduğunu açıkladı. Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında üretici ile market arasındaki fiyat farklarına da değindi.

Bayraktar'ın yaptığı değerlendirmeye göre, aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı yüzde 408,5 ile en çok mandalinada görüldü. Kabak, yeşil soğan, maydanoz, zeytinyağı ve patlıcan gibi ürünlerde de fiyat artışları kaydedildi. Özellikle üretimi bir önceki yıla göre azalan kabak, zeytinyağı, elma, salatalık, sivri biber ve kuru üzümün fiyatları en fazla artan ürünler oldu.

Üzümün yaprağı da para! İşte bağ yaprağının fiyatı! Üzümün yaprağı da para! İşte bağ yaprağının fiyatı!

Bayraktar, 2023 yılında üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 365,9 ile kabakta görüldüğünü belirtti. Zeytinyağı, elma, salatalık ve sivri biber de yüksek oranda fiyat artışına sahne oldu. Ancak, mandalina, limon, portakal ve kuru soğanda üretici fiyatlarında düşüş gözlendi.

Aralık ayında marketlerde takip edilen 42 üründen 30'unda fiyat artışı görülürken, öne çıkan ürünler arasında patlıcan yüzde 54,5 ile ilk sırada yer aldı. Patlıcanı, yeşil fasulye, marul, salatalık ve ıspanak takip etti. Ayrıca, mısırözü yağı en çok fiyatı düşen ürünlerden biri oldu.

Üretici fiyatlarındaki değişimi de değerlendiren Bayraktar, beyaz lahana gibi bazı ürünlerde fiyat düşüşü, marul gibi ürünlerde ise yüksek oranda fiyat artışı olduğunu belirtti.

Bayraktar, girdi fiyatlarındaki değişimlere dikkat çekerek gübre, yem, elektrik, zirai ilaç gibi girdilerin üreticilere makul fiyatlardan sağlanması gerektiğini vurguladı. 

Kaynak: AA