Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Türkiye'de LPG fiyatlarına gece yarısından itibaren 81 kuruşluk bir zam yapılması bekleniyor. Bu zam, otogaz kullanıcılarını yeni bir fiyat artışıyla karşı karşıya bırakacak.

LPG fiyatlarındaki bu artışın arkasında, Brent petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisi olduğu belirtiliyor. Vatandaşlar, bu durumu benzin ve motorin fiyatlarındaki değişimlerle birlikte yakından takip ediyorlar.

Güncel akaryakıt fiyatlarına bakıldığında, İstanbul'da motorin litre fiyatının 40,66 lira, benzin litre fiyatının ise ortalama 40,46 lira olduğu görülüyor. Otogaz ise 20,95 TL'den satılıyor.

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında, Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz rafineri fiyatının hesaplanmasında ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi yapılıyor ve belirli bir fiyat değişim farkı hesaplanarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. 

Editör: Onur Yılmaz