Rice Üniversitesi'nden araştırmacılar, "moleküler kırıcılar" (molecular jackhammers - MHJ) olarak adlandırdıkları yeni bir yöntemin, tümörleri ortadan kaldırmak için potansiyel bir araç olabileceğini bildiriyor. Bu yöntemde, tıbbi görüntüleme işlemlerinde kullanılan siyanin boyası vücuda enjekte ediliyor.

MHJ yöntemi, siyanin boyasının kanser hücresine bağlandıktan sonra vücuda zarar vermeden derinlere nüfuz edebilen kızılötesi ışık sayesinde aktif hale getirilmesini içeriyor. Bu süreç, kanserli hücrede titreşime neden olarak hücre zarının yırtılmasını sağlar ve böylece kanseri yok eder.

Diyetisyenden çağrı… Günde en az 2.5 litre su tüketin Diyetisyenden çağrı… Günde en az 2.5 litre su tüketin

Araştırmanın başyazarı Ciceron Ayala Orozco, şu anda teknolojinin sadece fareler üzerinde test edildiğini belirtiyor, ancak prensip olarak işlediğini ifade ediyor. İnsanlar üzerindeki deneylerin ise yıllar sonra gerçekleştirilebileceğini ekliyor.

Orozco, MHJ teknolojisinin, mevcut kanser tedavileri, özellikle kemoterapiye kıyasla daha az yan etkiye sahip olabileceğini belirtiyor. James Tour, Rice Üniversitesi'nden bir araştırmacı, melanomlu fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, hayvanlardan yarısında kanser hücrelerinin tamamen yok edildiğini bildiriyor.

Araştırmacılar, MHJ teknolojisinin ayrıca vücuttaki kanserli hücre kalıntılarının tespiti için de kullanılabileceği konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor. 

Kaynak: NY Post