Türkiye Kamu-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Aydın Akagündüz, Türk Yerel Hizmet-Sen üyelerine mobbing yapıldığı iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı

Sendika binasında, konuya ilişkin düzenlenen açıklamaya Kamu-Sen’e bağlı sendika başkanları ve temsilcileri katıldı.

2024 yılını 10 bin üye ile tamamladıklarını söyleyen Akagündüz, “Bu süreçte Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalarımızı tercih eden tüm üyelerimize teşekkür ederiz. 2025 yılı sendika yetki yılı. Önümüzdeki yıl yetkili olmaya en yakın konfederasyon olması nedeniyle milli, manevi ve dik duruşuyla sendikacılığın mihenk taşı olan Türkiye Kamu-Sen’e tüm kamu görevlilerimizi üye olmaya davet ediyoruz” dedi.

“Büyükşehir’de Mobbing Var”

Kamu-Sen İl Temsilcisi Akagündüz, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ve Türk Yerel Hizmet-Sen üyesi olan kamu görevlilerinin mobbinge maruz kaldığını savundu. Yerel seçimde makama talip olanların ilk söylemlerinin ‘belediyelerde çalışanlara dokunmayacakları’ olduğuna dikkat çeken Akagündüz, gelinen noktada verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti.

Whatsapp Image 2024 05 30 At 11.59.52

Akagündüz şöyle konuştu:

“Özellikle Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Salihli Belediyesi’nde Kamu-Sen’e bağlısendika üyesi arkadaşlarımıza mobbing uygulanıyor. Üyelerimiz işten çıkmaya zorlanıyor. Manisa’da aday olan başkanlar, seçim çalışmalarında; belediyelerimizde çalışan kamu görevlilerini iş, aş ve görev yerleriyle ilgili olarak herhangi bir değişikliğe ve tasarrufa gitmeyeceklerini beyan etmişlerdi. Ama ne yazık ki özellikle Manisa Büyükşehir Belediyesinde çalışan kamu görevlilerinin Manisa’nın uzak ilçelerine sürgün edildiği, kalan memurların ise ağır mobbinge maruz kaldığı, bazı çalışanların ise emekliliğe zorlandığı hakkında duyumlar almaktayız. Salihli Belediyesinde yetkililerin makam ve mevkilerini kullanarak Türk Yerel Hizmet-Sen üyelerimizin kılık kıyafetlerine dahi karışarak mobbinge maruz kaldığını duymaktayız. Türkiye Kamu-Sen konfederasyonuna bağlı olan Türk Yerel Hizmet-Sen sendikası olarak bu tarz uygulamalara maruz kalan tüm belediye çalışanlarına her türlü hukuksal desteği vererek haklarını hukuk mecrasında arayacağımızı bildiririz”

Whatsapp Image 2024 05 30 At 11.59.50

Eğitimde Şiddete Değindi

Akagündüz, daha sonra gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olayların arttığına dikkat çeken Akagündüz, cezaların mutlaka artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Eğitim camiamızın yıllardır beklediği ÖMK düzenlemesi öncesinde gereksiz tartışmalarla gündem işgal ediliyor. Öğretmenlerimizin mazeret tayinlerinde yaşadıkları sorunların çözülmesi, sıra tayini uygulamasının yeniden uygulamaya geçirilmesi gibi son derece makul beklentileri karşılamak yerine, amaca hizmet etmeyecek ve sadece meslektaşlarımızın huzurunu kaçırmaktan başka bir işe yaramayacak Rotasyon tartışması, bizzat MEB kaynaklı duyumlarla gündemi işgal ediyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, mesleğin saygınlığını artıracak ve statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak şekilde düzenlenmesi bir gerekliliktir. Bu kapsamda tüm öğretmenlerin sadece kadrolu istihdam edilmesi, kariyer basamaklarının sınav yerine hizmet yılı esasına göre belirlenmesi, liyakati esas alan ve adalet zemininde yürüyen yönetici atama sisteminin yasal zeminde yapılması, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimleri için gerekli tedbir ve teşviklerin hayata geçirilmesi son derece önem arz etmektedir. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenebilmesi için, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda mutlaka cezaların artırılmasına, şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasına, özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Öğretmenlik mesleğine yönelik genel kaygılar ortadan kaldırılmalı, buna ek olarak maaş ve özlük hakları günümüz ekonomik koşullarına ve öğretmenlik mesleğinin itibarına uygun şekilde belirlenmelidir. Türkiye’de öğretmen istihdamı ile ilgili ihtiyaç analizi yapılmalıdır. Bu konuda MEB ve YÖK koordineli bir şekilde süreci yürütmeli eğitim fakültelerinin sayısı ve kontenjanları buna göre belirlenmelidir. Sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalı ve tüm öğretmenlerin kadrolu şekilde istihdam edilmesi sağlanmalıdır. Son aylarda mağdur edilen üyelerimiz, sendika avukatımız aracılığı ile çok sayıda dava kazandılar ve halen de kazanmaya devam ediyorlar. Tabi ki bu davaların kamuya maddi manevi yük getirdiğini de çok iyi biliyoruz. Hatalı, keyfi ve kasıtlı idari uygulamalar ile sorunları dava konusu etmeye mecbur bırakarak, Yüce Türk adaletine yük, dava sonucunda ise kamuya yük olan idarecilerimizi görev, yetki ve sorumluluk bilinci ile bir kez daha düşünmeye ve kamu görevlisine yakışır irade ortaya koymaya davet ediyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2024 05 30 At 11.59.52 (1)

Türk Sağlık-Sen’in Faaliyetlerini De Anlattı

Türk Sağlık Sen olarak birçok hizmet kolunda yetkili olduklarını ifade eden Akagündüz, “Türk Sağlık-Sen Manisa Şubemizce sağlık hizmet kolunda Celal Bayar Hafsa Sultan Üniversitesi Hastanesinde ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde genel yetkili olarak yaklaşık 2400 üyemiz ile yetki sürecimizi tamamladık. Sağlık hizmet kolunda devletimiz tarafından verilen makamlar bir STK tarafından sendika değiştirme ikna odası haline getirilmiştir. Selendi, Kula, Salihli, Ahmetli, Gölmarmara Turgutlu, Turgutlu Ağız ve Diş Hastanesi, Turgutlu Devlet Hastanesi, Manisa Şehir Hastanesi, Ruh Sağlığı ve Akıl Hastanesi, Yunusemre Ağız Sağlığı ve Diş Hastanesi, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Saruhanlı Devlet Hastanesi gibi bazı kurumlarda bazı yöneticiler tarafından çalışanların bir STK’ya üye olmaları yönünde baskı ve mobbing yapıldığı yönünde iddialar tarafımıza ulaşmıştır. Bu yöneticiler aynı zamanda bir STK’nın temsilci konumundadırlar. Gücünü makamından alanlar; makam koltukları altlarından gittiklerinde güçsüz kalacakları da aşikardır. Bırakın herkes görevini yapsın, çalışanları rahat bırakın. Sendikamızca yapılan araştırmalar neticesinde Manisa genelinde 4688 Sayılı Sendika kanuna aykırı olarak temsilci atamalarının yapıldığı ve maalesef ki bu konuda üst yönetimin de bu yanlışa sessiz kaldığı bilinmektedir. Türk Sağlık-Sen Manisa Hizmet kolu olarak; bu yanlış uygulamanın son bulması için gerekli girişimlerde bulunup idari ve hukuki açıdan takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz. Görevini layıkıyla yapan yöneticilerimize herhangi bir sözümüzün olmadığını belirterek her türlü olumlu işlerinde yanlarında olacağımızı belirtiriz. Ama her türlü hukuksuz ve yanlış uygulamalara imza atan yöneticilerin de karşılarında duracağımızın bilinmesini isteriz” şeklinde konuştu.

Muhabir: Özkan ÇELİK