Jandarma Genel Komutanlığı’nın sosyal medya hesabı aktif bir şekilde kullanılıyor. Jandarmanın yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bilgilerin yer aldığı sayfada zaman zaman eğlenceli paylaşımlar da yapılıyor.

Son olarak jandarma personelinin devriye attığı bir fotoğrafın yer aldığı paylaşımda, yerin neresi olduğu soruldu.

MASKİ duyurdu! Yunusemre’de su kesintisi MASKİ duyurdu! Yunusemre’de su kesintisi

Soru şöyle:

  • Jandarma personelimizin devriye görevinde olduğu, doğal güzelliğimizin ismi nedir ve hangi ilimizdedir?
  • A- Kastabala Antik Kenti/Osmaniye
  • B- Aizanoi Antik Kenti/Kütahya
  • C- Sart Antik Kenti/Manisa

Sorunun doğru cevabı ise Manisa’nın Salihli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sardes Antik Kenti.

Jandarmapaylaşım

Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde yer alır. Lidya Devleti’nin başkenti olan Sart ve yöresinin 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır.

Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştur.

G Nyu9 U0 Ww A A28 Ek

MÖ 7. yüzyıldan başlayarak MS 7. yüzyıl Erken Bizans Dönemi'ne kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur.

İncil’in Vahiy bölümünde, Hristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.

Sardes Örenyeri (7)Sardes Örenyeri (6)Sardes Örenyeri (4)

Muhabir: Özkan ÇELİK