İzmir'de su kaynaklarının kritik seviyelere düşmesi nedeniyle başlayan dönüşümlü su kesintileri, kentteki plastik bidon satışlarını ikiye katladı. Özellikle musluklu ve büyük hacimli bidonlara olan talep hızla artarken, vatandaşlar su kesintilerine karşı bireysel önlemler almaya başladı.
İZSU’nun planlı kesinti uygulamaları kapsamında bugün Buca, Bornova, Karabağlar ve Karşıyaka ilçelerinde saat 23.00 itibarıyla sular kesilecek, kesintinin yarın sabah 05.00’e kadar sürmesi bekleniyor. Vatandaşlar, özellikle gece saatlerinde kullanmak üzere suyu önceden temin edip depolamak için bidonlara yöneliyor.
Gıda Çarşısı’nda plastik ürün toptancısı Ramazan Boğa, satışlardaki artışın dikkat çekici olduğunu belirterek, “Vatandaşımız daha çok musluklu bidon alıp, suyu stoklayıp rahat kullanmayı planlıyor. Bidon satışında yüzde 100'ün üzerinde artış var. Su kesintisinin saatleri ve fazlalığının bunu daha da artıracağını düşünüyoruz,” dedi.
Vatandaş 20-30 litrelik bidonlara yöneldi
Plastik ürün satan bir diğer işletmenin satış müdürü Adem İhtiyar da talebin arttığını doğrulayarak, “20 litreden 220 litreye kadar farklı hacimlerde bidon satıyoruz. Ancak vatandaşlar genellikle 20 ve 30 litrelik musluklu bidonları tercih ediyor. Satışlarımız ikiye katlandı,” ifadelerini kullandı.
Bidon alan vatandaşlardan Esma Usluer ise, “İzmir'deki su kesintilerinde önlem almak için bidon aldık. Bu yaz sıcağında maalesef kuraklık kendisini gösteriyor. Toplum olarak bilinçli olmak gerekiyor,” diyerek suyun tasarruflu kullanımına dikkat çekti.