Ege Denizi’nde Santorini Adası ve çevresinde 28 Ocak 2025’ten itibaren artan sismik hareketlilik, ekipleri alarma geçirdi. AFAD, olası acil durumlara karşı İzmir’e çeşitli illerden 70 kişilik takviye ekip gönderdi.
Deprem Fırtınası Sürüyor
Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan depremler, 5 ila 25 kilometre derinlikte gerçekleşiyor. AFAD verilerine göre bugüne kadar 3’ten büyük deprem sayısı 1000’e yaklaşırken, en büyük sarsıntının 5.2 büyüklüğünde olduğu belirtildi.
AFAD’dan Acil Toplantı Kararı
Sismik aktivitenin yoğunlaşmasıyla birlikte AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü gibi kurumların uzmanlarıyla ortak bir çalışma başlattı.
AFAD tarafından oluşturulan deprem kurulu, önümüzdeki günlerde İzmir’de durum değerlendirme toplantısı yapacak. Toplantının 12 veya 13 Şubat’ta gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bilim insanları ve uzmanlar, bölgedeki sismik hareketliliği yerinde inceleyecek.
Acil Durum İçin 70 Kişilik Takviye Ekip
AFAD, olası acil durumlara müdahale etmek için çeşitli illerden 70 kişilik takviye ekibi İzmir’de görevlendirdi. Ayrıca, İzmir, Aydın ve Muğla’da kurulan mobil siren sistemlerinin yalnızca tsunami değil, deprem ve sel gibi acil durumlarda da halkı uyarmak için kullanılacağı bildirildi.
Uzmanlardan Kritik Uyarılar
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Kıdemli Araştırmacısı ve Sismik Tehlike Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aybige Akıncı, Yunanistan’ın Santorini Adası çevresindeki depremlerin Amargos fayının uç kısmında meydana geldiğini belirtti. 1956 yılında bu fayın 7.4 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini hatırlatan Akıncı, mevcut depremlerin bu fayı tetikleyip tetiklemeyeceğini kesin olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını ifade etti.
Ege’de yaşanan hareketliliğin Afrika kıtasının kuzeye doğru hareketiyle ilişkili olduğunu belirten Akıncı, bu hareketin Helenik yay olarak adlandırılan bir dalma-batma zonu oluşturduğunu söyledi. Magmanın yeryüzüne yükselerek deniz içindeki yanardağları meydana getirdiğini vurgulayan uzman, bölgedeki tektonik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.
2020 İzmir Depremi Hatırlatıldı
Yetkililer, 30 Ekim 2020’de merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi olan 6.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, benzer olaylara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. O depremde, Sığacık ve Akarca mahallelerinin sahil kesiminin sular altında kaldığı, kıyıdaki teknelerin zarar gördüğü ve 87 yaşındaki Fatma Laike Erçetin’in boğularak hayatını kaybettiği ifade edildi.