Finans analisti İslam Memiş, dolar kuruna ve altına ilişkin önemli tahminlerde bulundu. Ocak ayının durgun ve sessiz geçtiğini vurgulayan Memiş, mayıs ayına doğru yaşanabilecek gelişmelere dikkat çekti.

"Çarşı pazar karışacak" diyerek tarih veren Memiş, gram altına "bunu beklemeyin" uyarısıyla da dikkatleri çekerek şöyle konuştu:

"Borsa İstanbul 8117'de. Yüzde 2.11'lik değer artışı var. Borsa tarafından korkulmaması gerektiğini sık sık izah etmiştim. Yılın ilk çeyreği ile alakalı pozitif görünüm devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi görünümüyle ilgili pozitif açıklamalar yapması bekleniyor. Bu borsaya yarar.

Altın yatırımcıları dikkat! Dünyaca ünlü banka tarih verdi! Rekor… Altın yatırımcıları dikkat! Dünyaca ünlü banka tarih verdi! Rekor…

30 lira üzerine oturan bir dolar TL kuru var. Yıl içerisindeki yükseliş beklentimizi de koruyorum. Bazı özel şirketlerden dolar kuru düşecek diye haber akışları geliyor. Şu anki koşulları göz önünde bulundurursak ben böyle bir şey beklemiyorum. Bugün dolarını euro ile takas yapacaklar iyi fırsat yakaladı."

Ons altın tahminlerini paylaşan İslam Memiş, "Ons altın 2035 dolar seviyesinde. Fed'e kadar 2000 dolar destek, yukarıda 2070 direnç seviyesi var. 2022-2035 dolar aralığında. Bu bant aralıklarını takip edeceğiz. Gram altın tarafında yine yüksek bir rakam var. 2060-2070 lira aralığında dalgalanan bir gram altın var. Ons altında baskılanma sürse de dolar kurunun güçlü duruşu, gram altının düşüşlerinin daha cılız kalmasına neden oluyor. Ons altındaki düşüşleri gram altında beklemeyin. Fed kararı sonrası 2090 lirayı kıran bir gram altın karşımızda olacak. Bu yıl her ay rekor kıran bir gram altın göreceğiz" dedi.

Memiş, tahminlerine şöyle devam etti:

"Ocak ayı oldukça stresli ve gergin geçiyor. İç pazarda daralma var. İşlerde düşüş olduğunu, ticarette kesilme olduğunu gözlemliyoruz. Ticari taraftaki durgunlukla birlikte herkes merak ediyor, neler

2024 yılının ortalarında dolar TL kuru 40 lira üzerini görebilir öngörüm vardı. Bu devam ediyor. Kur atakları ile birlikte enflasyonun gerileyeceğini tahmin etmiyorum. Kişisel öngörüm yüzde 50 civarında bir enflasyon. Mayıs ayı itibarıyla çarşı pazar karışabilir. Ekonomi yönetiminde yeni atamalar olabilir, bunlar sürpriz olmaz. Biz ne yapmalıyız? Bu tarafta kişinin geliri, gideri farklılık gösterebilir. Bu sancılı sürecin devam edeceğini mutlaka kabullenmek lazım. Yatırım mı yapacaksın, mayıs ayını gör. Kısa vadeyi unutup uzun vadeyi planlaman lazım.

Tasarruf noktasında daha az yemeğe gidebilir, daha az gezebilir, bir şey alacaksan öteleyebilirsin ama nakit çok değerli olacak bu yıl. Ev fiyatları, araba fiyatları düşer mi derseniz, araba alma planım var derseniz...

Eğer araba alacak, ev alacak kadar nakidiniz varsa bunu bir an önce halletmeniz lazım ve önünüze baklanız lazım."

Editör: Nuray Bozkurt