Merhum Bülent Koşmaz'ın vefatının ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın içindeki muhalif sesler kendilerini göstermeye başladı. Merhum Koşmaz'ın zamanında suskun kalan sesler, Yaşar Coşkun başkanlığındaki yeni yönetimi istemediklerini açık açık belirtti.

MTSO Başkanı Yaşar Çoşkun ile yeni yönetimi istemeyen bir gurup meclis üyesi, odanın hem Temmuz Ayı meclis toplantısına hemde odanın verdiği iftar yemeğine katılmayarak alternatif iftar yemeği düzenledi.

Odanın Saruhan Otel'de düzenlediği Temmuz ayı meclis toplantısına 66 meclis üyesinden sadece 19 meclis üyesi katıldı. Toplantının yapılabilmesi için aranan 34 kişilik çoğunluk sağlanamadığı için meclis iptal edildi. Odanın yeni yönetim kurulu iptal edilen meclisin ardından katılan 19 meclis üyesine Saruhan Otel'de iftar yemeği verdi. İdris Şendil, Adnan Erbil, Mehmet Yılmaz, Ethem Öztaş, Murat Erbil'inde içinde bulunduğu 30 kişilik muhalif gurup ise OSB Lokalin'de iftar yemeği düzenledi. Toplantıya meclis başkanı Hayati Dulman'da katılmadı.

"BİRLİK VE BERABERLİKTEN SÖZ ETMEMİZ GEREKİR''

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni yönetim kurulu başkanı Yaşar Coşkun, meclisin çoğunluk sağlamadığı gerekçesiyle iptal edilmesi durumunu, ""İftar yemeğimizdeki amacımız bir iftar yemeği ile Ramazan ayının güzelliğini taçlandırmaktı. Gelen gelmeyen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsini saygıyla karşılıyorum. Hepsini seviyoruz. Ama bizim biz yaştaki bu olgunluğundaki insanların, böyle dünyada bu acıların yaşandığı, manevi hazzın dorukları ulaştığı mübarek günlerde birlik ve beraberlikten söz etmemiz lazım. Herkes elini vicdanına koysun, değerlendirmesini ona göre yapsın. Ben onları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum'' diye konuştu.

Oda Başkanı Coşkun, muhalif meclis üyelerinin meclis toplantısı ile iftar yemeğine katılmamalarını için gerekçe göstermediklerini dile getirerek, "Tabiki gelmemelerinin bir gerekçesi vardır. Gelmeme hakları vardı. Bu bir demokratik haktır. Ancak önemli olan kurumun zedelenmemesi ve zarar verilmemesidir. Ben arkadaşlarımızın kuruma zarar ve zedeleme düşüncesiyle de yaptığına inanmıyorum'' diye konuştu.

YENİ YÖNETİMİ SEÇME TAHAMMÜLLERİ YOKTUR

Oda Başkanı Coşkun, meclisin odanın yeni yönetimi belirlememe ve başkan seçme yetkisinin bulunmadığını altını çizerek, Türkiye'nin hiçbir yerinde bu tür bir örneğin bulunmadığını söyledi. Coşkun, "Bizim mevzuatımızda bu tür yönetim kurulu başkanlığı boşalımlarında yönetim kurulu başkanını kendi içerisinde yapacağı bir seçimle seçer. Burada tamamen mevzuata uygunluk söz konusudur. Yoksa yaşanan üzücü olaydan sonra yönetim kurulunu tamamen görevini bırakıp, meclisin yeni bir yönetim veya başkan seçmesi gibi bir tahammülü yoktur. Bununda bir örneği yoktur. Hepimiz yasal olan mevzuata göre bu göreve geldik. Seçimde ona göre yapıldı. Buna herkesin saygı duyması gerekir. Söylenecek bişey varsa biz her zaman söylemlere açığız. Demokratik tavrımızı hiçbir zaman yitirmedik. Yüz yüze söylenmesi ve birlikte olmamız lazım. Bunu bir anlık tavır veya davranış olarak kabul ediyorum. İçtenlikle böyle ayrılıkların yaşanmasını istemediklerini umut ediyorum. Çünkü bizim meclisimize böyle bir şey yakışmaz'' diye konuştu.

"MEVCUT YÖNETİMİ TASVİP ETMİYORUZ''

Hem meclis toplantısına hem de odanın iftar yemeğine katılmayarak tepkilerini dile getiren ve OSB Lokali'nde alternatif iftar yemeği düzenleyen 30 kişilik grup adına açıklamayı meclis üyesi İdris Şendil yaptı. Meclis üyesi Şendil, meclis içindeki 45 kişilik bir gurubun yeni yönetimi ve başkanı tasvip etmediklerini için böyle bir tavır sergilediğini dile getirdi.

Meclis üyesi Şendil, "Bu mevcut yönetimi tasvip etmiyoruz. Mecliste bir çoğunluk var ve bu yönetimi tasvip etmiyorlar. Mevcut yönetim rahmetli Koşmaz'ın başında olduğu seçimle seçilmiş bir yönetimdi. Rahmetli Koşmaz'a saygı ve sevgiden dolayı bir çok arkadaşımız o gündeki tercihlerine o günün şartlarında karşı çıkmadılar. Ancak rahmet Koşmaz'ın olmadığı bir ortamda bu yönetimin sağlıklı bir şekilde odayı sevk ve idare edebileceğini, sağlıklı bir çalışma yapabileceğini düşünmüyoruz'' diye konuştu.

"MECLİS'İN GÖRÜŞÜNÜ ALMALARI GEREKİRDİ''

Meclis üyesi İdris Şendil, bir odanın yeni yönetimin veya başkanın belirlenmesinde mutlaka meclisin görüşünün alınması gerektiğini ve bunu bir etik davranış olduğunu söyledi. Şendil, "Zaten kanunen yeni yönetim veya başkan seçilirken meclisin görüşü alınması gerekmiyor. Ancak etik olarak meclisin görüşünün alınmasının ve hatta bu yönetim rahmetli Koşmaz'ın insiyatifi ile oluşmuş bir yönetim olduğu için, bugünde Koşmaz'ın aramızda bulunmadığından dolayı etik olarak bu yeni yönetimin istifa ederek meclisin onayı almış bir yönetim oluşmasını istiyoruz. Eğer merhum Bülent Koşmaz yönetim başında olmasaydı bu yönetim bu şekilde bugün seçilmezdi. Şuanda mecliste 40 üstünde arkadaşımız mevcut yönetimi istemiyor. Ancak bizim yaptığımız program birkaç gün içerisinde organize edildi. Bu nedenle yemeğe sadece yaklaşık 30 kişilik bir grup katıldı. 15 arkadaşımız katılamadı'' diye konuştu.

Şendil, ceclisin bundan sonraki toplantılarına katılacaklarının altını çizerek, "Meclisin bundan sonraki toplantılarına katılacağız. Odanın iftarına katılmamamızdaki neden Ramazan sebebiyle, meclis toplantısı iftara yakın bir saatte yapılacağı için tam iftar vaktinde toplantıda oruçlu olduğumuz için söylenecek sözler yanlış anlaşılmasın, amacını aşan sözlerin söylenmesin sebebiyle ve ayrıca Ramazan'ın maneviyatının bozulmaması için düzenlenen iftara katılmadık. Bundan sonraki meclis toplantılarına katılıp görüşlerimizi söyleyeceğiz'' dedi.

Şendil ayrıca, bundan sonra yeni yönetimin yapacakları faaliyetlere 45 kişilik meclis içindeki grup onay vermeyecekleri söyledi.

SİYASET Mİ KARIŞTI?

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın içindeki muhalif seslerin merhum Bülent Koşmaz'ın ölümünden sonra kendilerini göstermeleri ve tepkilerini somut olarak belirtmeleri odaya da mı siyaset karıştı söylemlerini daha da artırdı. Odanın muhalif sesleri arasında yer alan bazı kişilerin AK Parti Manisa teşkilatının kurucuları arasında yer alması, siyaset iddiasına önemli bir güç katmış oldu.

Editör: TE Bilişim