EREN EKİNCİ



ALTIN FİYATLARI SON 5 YILIN EN DÜŞÜK DEĞERİNDE
Altın fiyatları bugün, 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Dolar kuru ise 2.69 lirayı aşarak son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Altın ons fiyatı 1.088 dolar oldu. Kuyumcular Çarşısı'nda gram altın 96.55, çeyrek altın 159, yarım altın 316 ve cumhuriyet altını ise 644 liradan satışa sunuldu. Kuyumcular ise altın fiyatlarının düşmesi ile satışların arttığını dile getirdi.


YAZ aylarında altın fiyatlarının yükselişe geçtiğini dile getiren Atasay Mağaza Müdürü Erkan Üretmen, 2015 yazında altın fiyatlarının ciddi oranda düştüğünü belirterek, Manisalı vatandaşların altına olan talebinin arttığını dile getirdi. Üretmen, altının son zamanların en düşük değere geldiğini belirterek, "Aslında yaz aylarında altın fiyatlarının yüksek olması lazım. Çünkü düğün sezonu açıldı. Düğün sezonlarında vatandaşlar altına yöneldiği için fiyatları yükseliyor. Ama bu yaz öyle olmadı. Altın son zamanların en düşük değerinde seyrediyor. Bu sebeple vatandaşların altına talebi oldukça arttı" diye konuştu.

GENÇLER ALTINA YÖNELDİ
Eskiden altına yatırımı sadece yetişkinlerin yaptığına dikkat çeken Üretmen, son dönemlerde gençlerin de altına yatırım yapma yoluna yöneldiklerini kaydetti. Üretmen , konuşmasında şu şekilde konuştu: "En çok düğünler için gelin seti ve bilezik satıyoruz. Son dönemlerde pırlanta satışlarımız oldukça arttı. Pırlanta satışına en fazla ilgi gösterenler ise gençler. Gençler evlilik tekliflerinde tek taş pırlantayı tercih ediyor. Altın kolyelerin satışında da ciddi bir artış var. Eskiden altına yatırımı sadece büyükler yapıyordu. Ama günümüzde, gençler de altına yönelmeye başladı. Gençler hem yatırım için hem de hediye verme konusunda altını tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise fiyatların düşük olmasıdır."

EKİM VE ŞUBAT AYLARI ARASINDA ALTIN FİYATLARI YÜKSELİYOR
Altının kısa vadeli bir yatırım aracı olarak değerlendirildiğini fakat genel olarak bakıldığında altının, uzun vadede değerlendirilecek bir yatırım olduğunu dile getiren Üretmen, "Ekim ve Şubat ayları arasında altın fiyatları yükseliyor. Dünya piyasasındaki alımlar ve satımlar dolayısıyla altına talep arttıkça diğer ülkelerdeki altın fiyatları da yükselişe geçiyor. Küresel piyasaya tam hakim olmamakla birlikte yıllardan beri yaptığım izlenimlere dayanarak, bahsettiğim aylar içerisinde altın fiyatlarının yükseldiği görülmekte. Herkes yaz aylarında altının yükseldiğini düşünür fakat yılbaşında altının fiyatı daha yüksektir. Altın ons ile değerlendirildiği için ons da dolara bağlı olduğu için dolar alım satımlarında ons biraz yükseldiği zaman altın da yükseliyor" şeklinde konuştu.

ALTIN NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Yastık altı altının Türkiye'de hala yoğun şekilde varlığını sürdürdüğünü söyleyen Üretmen, "Yastık altı altınlar kimileri için doğru bir yatırım olabilir ama bence piyasada olan ve ticaret ile uğraşan vatandaşlar için yastık altı doğru bir tercih değil. Yastık altında altın tutmak yerine o parayı piyasada değerlendirebilirler. Altında çok fazla kar amacı güdülmemeli. Biraz kar payı gördüklerinde ellerinden çıkarmalarını tavsiye ediyoruz. Kısa dönemde kar edildiği zaman bozdurmalılar. Fiyatlar yükselecek diye bekleyen vatandaşlar genelde yanılmaktadır. Çok uzun vadeli mesela 10 yıllık altın yatırımlarında kesin kazanırlar" dedi.

MANİSA'DA ALTIN HIRSIZLIĞI YOK DENECEK KADAR AZ
Kuyumcular Çarşı esnafının altın hırsızlığı konusunda sorun yaşamadığını kaydeden Üretmen, "Manisa'da altın hırsızlığı yok denecek kadar az. O bakımdan Manisa çok güvenli bir şehirdir" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Editör: TE Bilişim