Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız'a göre, hormonlar vücudun işleyişini kontrol eder ve sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Ancak, hormon dengesinin bozulması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Özellikle tiroid hormonundaki bozulmanın kilo değişiklikleri, enerji seviyesinde dalgalanmalar, sinirlilik ve uyku düzensizlikleri gibi semptomlara yol açabileceğini belirten Yıldız, ayrıca insülin hormonundaki sorunların diyabet riskini artırabileceğini vurguluyor. Obezite ise iştahı düzenleyen hormonların dengesizliğiyle ilişkilendirilmiştir.

Beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörlerin hormonlar üzerinde etkili olduğunu ifade eden Yıldız, işlenmiş gıdaların, plastik saklama kaplarındaki kimyasalların ve kirli havanın hormon dengesini bozabileceğini belirtiyor. Hormon bozucu kimyasalların erken ergenlik, kısırlık, diyabet ve kanser gibi birçok hastalığa yol açabileceğini söylüyor.

Avrupa Parlamentosu'nda hormon bozucu kimyasalların yasaklanmasına yönelik bir yasa tasarısının gündemde olduğunu belirten Yıldız, bilinçli tüketim alışkanlıklarının önemini vurguluyor.  Alışverişte ambalajların üzerindeki numaralara dikkat edilmeli. Eğer, ürünün üzerinde '1,2,4,5' yazıyorsa bu 'güvenli plastik' demektir, '3,6,7' yazıyorsa 'sağlığa zararlı olabilecek bir ambalaj maddesi' olduğunu ifade eder.Bu nedenle, ürünlerin üzerine 'Bisfenol-A maddesi içermez' yazılı olanlar tercih edilmeli, içme suyu cam şişede tercih edilmeli, plastik şişede bulunan ve sıcağa maruz kalan su tüketilmemeli, iyot alımına özen gösterilmeli ve kesinlikle tütün ürünleri kullanılmamalı."

Sonuç olarak, hormon bozucu kimyasalların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek için bilinçli tüketim alışkanlıklarının benimsenmesi önemlidir.

Kaynak: AA