Diğer illerden ‘65 yaş üstünün ücretsiz taşınmaması’ konusunda haberler gelirken, Manisalı şoförler de devletten yeterli desteği alamamaları durumunda aynı yolu izleyeceklerini söylüyor. Ancak bu durum, maaşı  7 bin 500 TL olan emeklileri zorlayacak gibi görünüyor.

MANİSA sokaklarında, 65 yaş üstü vatandaşlarla konuşarak, olası bir ‘ücretsiz binişlerin kaldırılması’ konusunu sorduk. Vatandaşlar, konu hakkında söyledikleriyle adeta tek dertlerinin toplu taşımaya ücretsiz binişler olmadığını gün yüzüne çıkardı.

Vatandaşlar, halk otobüslerini 65 yaş üstü kişilerin ücretsiz kullanması uygulamasının kaldırılmasından yana değil. Şoför esnafının dertlerini de anladıklarını belirten vatandaşlar, burada asıl görevin devlete düştüğünü ve gerekli desteği sağlanmasının sorunların önüne geçeceğini ifade etti.

“65 YAŞ ÜSTÜ DEMEK, EMEKLİ DEMEK”

Görüşlerini aldığımız soyadını vermek istemeyen Nurettin isimli vatandaş, “Uygulamanın sona erdirilmesi doğru bir karar olmaz. 65 yaş üstü demek emekli demek. Emeklilerin aldığı maaş da ortada. 7 bin 500 TL veriliyor. Bu para ile hangi giderini karşılasın bir emekli.” diye konuştu.

“FAKİR FUKARA BU ÜLKEYE HER ZAMAN FEDAKARLIK YAPIYOR”

“Eğer devlet zarara uğruyorsa kaldırsın, yapacak bir şey yok” diyen Mehmet Atsız, “Fakir fukara bu ülkeye her zaman fedakarlık yapıyor. Kodamanlar da bağışlasın gariban da bağışlar. Ben gerekmediği sürece hiç kullanmadım ücretsiz kartımı. Gerçekten buna ihtiyacı olanlar var. Şuradan şuraya gidemiyor adam sen bu adamın elinden bu hakkını nasıl alırsın? Zaten geçim çok zorlaşmış, her ayrı kaleme zam geliyor. 65 yaş ve üzerine toplu ulaşıma ücretsiz hakkı kalkarsa vatandaşı çok zor durumu düşürmüş olurlar.” şeklinde konuştu.

“GARİBAN ÖLMÜŞ ZATEN”

Emekli Nasir Sakır “Bugün bir kira 8 bin, bir garibanın aylığı 7 buçuk bin. 500 lira borçlu kalıyor. Nasıl olacak? Bir Cumhurbaşkanı 150 bin para alıyor, milletvekilleri 100 bine yakın para alıyor, on tane de yandaşları var. Onların aylıklarını düşürsünler, fakir fukaraya ilave etsinler.  Hiç olmazsa denkleşsin. Her şey denkleşmedikten sonra Türkiye hiçbir yere varamaz. Gariban ölmüş zaten. Adam bayramdan bayrama et yüzü görüyor. Bu fakir fukara ne yapacak? Bu adam inşaatta çatı üstünde çalışıyor, hayatını vermiş 7 buçuk bin alıyor daha 65 yaş üstü kişilerin ücretsiz yolculuk hakkını ellerinden almaya çalışıyorlar. Bu hak mıdır?” ifadelerini kullandı.

“SINARLAMA GETİRİLSİN AMA KALDIRILMASIN”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da şoförlerin de kendilerine göre haklı olduğunu ifade ederek, binişlere sınırlama getirmenin ve biniş sayısı kadar ücretin devlet tarafından şoför esnafına ödeme yapılmasının sorunu çözmeye yardımcı olacağını dile getirdi.

Eczane örneğini veren bir vatandaş da, “Nasıl ki ilaç farkları yüzünden hasta ile eczacı karşı karşıya geliyorsa, toplu taşımada da şoförle yolcu karşı karşıya geliyor. Ücretsiz binişlerin bir sınırı olsa, aylık biniş kadar ücret, devlet tarafından şoföre ödense ortada bir sorun kalmaz.” dedi.

SÜREÇ NE DURUMDA?

4 Mart 2014’ten bu yana ülkemizde yürürlükte olan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği kapsamında Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanıyor. Son zamanlarda yaşanan akaryakıt fiyat artışlarının ardından ulaşım maliyetlerinin artmasıyla yaşlılara verilen ücretsiz ulaşım hakkının iptal edileceği konuşuldu.

Şoförlerin ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yasal düzenleme talep etmelerinin üzerine gündeme gelen konu hem vatandaşı hem şoförleri huzursuz etti. Devlet tarafından belirlenen kotanın ayın ilk on gününde aşılması üzerine ücretsiz bir şekilde yolcu taşıdıklarını ve derhal yasal düzenleme talep ettiklerini belirtmişlerdi.

Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma uygulamasına devam ediliyor. Yasal düzenlemenin ise ne zaman yapılacağı merak konusu. Almıla Nur Berilgen

Editör: Nuray Bozkurt