KANUN hükmünde kararname ile kapatılmasına karar verilen özel etüt eğitim merkezlerine, yeni kayıt yaptırılmaması için öğrenci velilerini uyaran Manisa Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Okumuş, 29 Temmuz'dan itibaren etüt eğitim merkezlerinin ortadan kalkacağını söyleyerek sözleşme imzalayan velilerin parayı ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.


Yayınlanan kanun hükmünde kararname ile etüt eğitim merkezlerinin 29 Temmuz'dan sonra ortadan kalkacağını kaydeden Manisa Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Okumuş, kaçak olarak çalışan kurumlar konusunda da uyardı. Okumuş, "29 Temmuz'dan itibaren özel etüt eğitim merkezi diye bir şey olmayacak. Kaçak olarak çalıştığı tespit eden kurumlar ile ilgili 3-4 ay içinde 10'a yakın firmaya yaklaşık 200 bin liraya kadar para cezası kesildi. Bu işin şakası yok. Önümüzde bir sürü dosya var. Etüt merkezi diye bir şey yok. Önümüzdeki yıl daha sıkı denetimler yapılarak, hem para cezası hem de kapatma cezası uygulanacak" diye konuştu.


Velilere uyarılarda bulunan Okumuş, bu merkezlerin kapanmayacağı söylemleriyle etüt eğitim merkezlerine kayıt yaptıran velilerin mağdur olacağını söyledi. Velilerin sözleşme imzalamaları halinde kurum kapatıldığında bu parayı ödemek zorunda kalacağını kaydeden Okumuş, "Veliler çocuklarını etüt merkezlerine kaydettirip, sözleşme imzalarsa, biz kurumu yasal olarak kapatsak bile o parayı ödemek zorunda kalabilirler. Bu bile bile yaşanan bir mağduriyet olur. Bir açılan kurumun yasal olmadığını tespit edip kapattığımızda, veliyle kişi arasındaki sözleşme devam eder. Kurumun kapatılmış olması kişiyi bağlamaz. Yasal yoldan parayı alabilir. Velilerimiz dikkatli olsunlar. 12 aylık bir sözleşme imzalarsınız, biz kurumu kapatsak bile kişiyle veli arasında sözleşmeler devam ediyor. Hizmetin devam edip etmemesi bazıları için çok önemli değil. İnsanlar hizmet alacakları kurumun yasal dayanağını iyi bilsinler. Merdiven altı etüt merkezlerine müsaade olmayacak" diye konuştu.


Dönüşüm yapmak isteyen merkezlerin başvurularını aldıklarını ifade eden Okumuş, "Etüd merkezleri 1 Temmuz ile 29 Temmuz arasında dönüşüm yapacaklar. 29 Temmuz'da dönüşüm yapmamış olanlar kapatılacak. Etüt merkezi başvuru yaptığında 'özel eğitim kursuna dönmek istiyorum' diyecek. Rehabilitasyon merkezine, sürücü kursuna, özel okula dönüşmek istediğini bize bildirecek. 29 Temmuz'a kadar olacak olan herhangi bir yasal değişiklik bizi bağlamıyor. Ne zaman bu işlemin yürütmesi durdurulursa onu o zaman konuşuruz. 29 Temmuz'dan itibaren etüt merkezi adı altında herhangi bir kurum olmayacak" dedi.


BELEDİYELERLE PROTOKOL İMZALANACAK


Ayrıca bazı kurumların belediyelerle protokol imzalayıp, sosyal etkinlik kursları açabileceğini duyuran Okumuş, bu yerlerde kesinlikle ders işlenmeyeceğini belirtti. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin öğrencilere eğitim verdiği MABEM'lerin devam edeceğini kaydeden Okumuş, denetimin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılacağını ifade etti. Okumuş, "Belediyelerle protokol yapılarak protokol kapsamında işbirliği yapabilirler. Ama buralarda kesinlikle ders verilmeyecek. Buraları yetenek kursları, kişisel gelişim kursları olabilir. Hiç kimse ‘biz bir şekilde etüd merkezini devam ettiririz' düşüncesine kapılmasın. MABEM'ler de özel eğitim kursuna dönüştü. Belediyelere destekleyici kurs verme hakkı tanındı. Onlar da bize başvurularını yaptılar. Protokol imzalandı. MABEM olarak geçen belediyelerin yaptığı destekleyici kurslar devam edecek. Fakat denetim milli eğitimde, öğretmenlerin görevlendirmesi milli eğitim tarafından ve öğrencilerin girişleri de milli eğitim tarafından yapılacak" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim