Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, donsavarın rüzgâr oluşturarak çevredeki ısıyı 3-4 derece artırdığını belirtti.

Manisa'da erken uyanan üzüm bağlarında don tehlikesi başladı. Çiftçiler ise önümüzdeki günlerde yaşanabilecek don tehlikesine karşı önlem alıyor. Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, özellikle mart sonu ve nisan başında don riskinin olduğunu belirterek, "En tehlikeli dönem 2 ve 6 Nisan arasında. Manisa genelinde özelikle Sarıgöl ve Alaşehir bölgesinde uyanmalar başladı. Çiftçi de dona karış önlem alıyor. Geçtiğimiz yıl denemesini üzüm bağlarında yaptığımız donsavar, bu yıl uygulanmaya başlanacak. Sarıgöl'de ve Manisa merkezde donsavar kurulumları başlıyor" dedi.

DONA KARŞI UYARI

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ise üzüm bağlarının geçtiğimiz yıllarda don nedeniyle büyük zarar gördüğünü belirtti. Çiftçilere uyarılarda bulunan Kaçire, dondan sigorta ve fıskiye sistemi ile korunabileceğini söyledi. Bağlarda uyanmalarının başladığını söyleyen Kaçire, "Don riskinin yüksek olduğu dönemler geliyor. Hava sıcaklığı eksinin altına düşerse bizim için tehlikedir. Mart'ın 20'sinden sonra endişeli oluyoruz. Nisan sonuna kadar tehlike geçmiyor. Ancak Manisa çiftçisi geçtiğimiz yıllarda yaşanan zararlardan sonra sigortaya yöneldi. Türkiye genelinde ilk sıralardayız. Yüzde 60 civarında sigortalımız var" dedi.

ARAZİLERE DONSAVAR KURULUYOR

Mustafa Kaçire, Şehzadeler Kaymakamlığı ve Şehzadeler Belediyesi ile birlikte don riskinin yüksek olduğu Selimşahlar bölgesinde donsavar kurulumu için çalışmalara başladıklarını söyledi. Donsavarın rüzgar gülü mantığında olduğunu kaydeden Kaçire, "Selimşahlar bölgesine donsavar projesi yaptık. Oraya rüzgar gülü koyacağız. 60-70 dönümlük bir alana faydalı olacak. Rüzgar yaratarak donu ortadan kaldıracak. Yeri hazırlanmaya başladı. Selimşahlar bölgesi don açısından riskli bir bölgedir. Donsavarı bu bölgede hayata geçireceğiz. Eğer verim alınabilirse devlet buna da yarı hibe desteği veriyor. Manisa'da bu şekilde yaygınlaşabilir" diye konuştu.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl bölgesinde erken uyanan bağlarda şuan zarar olmadığını ancak önümüzdeki günlerde tehlike olduğunu söyledi. Sarıgöl'de de donsavar kurulacağını söyleyen Ülgen, "Bu sene bağlarda erken uyanma oldu. Ayrıca kayısı, şeftali, erikte uyanmalar başladı. Sarıgöl'de önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının eksiye ineceği görülüyor. Bunun için önlemler alıyoruz. Bağlarımıza sigorta yaptırdık. Sarıgöl'de sigorta oranı yüzde 80'e çıktı. Bunun yanında donsavar kurulumuna da başlıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim