MANİSA Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne bağlı olarak hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde ruhsal problem yaşayan hastalar hem sosyalleşiyor hem çeşitli ürünler üretiyor hem de tedavi oluyorlar. Toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmeti verdiklerini belirten Dr. Hira Selma Kalkan, hastaların gelişiminde sağlıklı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti. Dr. Kalkan, hastaların ürettikleri ürünlere vatandaşların oldukça ilgi gösterdiğini belirterek, psikolojik rahatsızlığı bulunan ya da bulunmayan her vatandaşın sağlık merkezini ziyaret edebileceğini söyledi.
EREN EKİNCİ
TARİHİ Dilşikar Hamamı günümüzde psikolojik rahatsızlığı bulunana hastalara şifa vermek için kullanılıyor. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne bağlı olarak hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde psikolojik rahatsızlıkları bulunan bireyler eğitim alıyor, bilinçleniyor ve sosyal aktivitelerde bulunuyor.
HASTALAR TOPLUMA KAZANDIRILIYOR
Manisa Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin hastalara ücretsiz rehabilite imkanları sunduğunu ve tedavilerine yardımcı olduğunu belirten Dr. Hira Selma Kalkan, "Ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastalara burada hastalıkları konusunda eğitim, bilinçlendirme, aile toplantıları, ilaçların düzenlenmesi gibi konularda bilgilendirmeler yapılıyor. Bunların yanı sıra hastaların sosyal becerilerini geliştirerek ve üretmelerine imkan sunarak onları iyileştirmeye çalışıyoruz. Hastalar üreterek hem rahatsızlıklarından uzaklaşıyor hem de birlikte faaliyetlerde bulunarak toplum içerisinde yaşayabilir hale gelebiliyorlar. Bu konuda gayet sağlıklı sonuçlar alıyoruz ve aynı zamanda hastalarımızın ortaya çıkardığı ürünler de oldukça fazla beğeni alıyor. Hastalarımız da üretirken kendilerini daha iyi hissettiklerini söylüyor. Hastaneye yatış oranlarında da ciddi azalmalar oldu." diye konuştu.
HEM ÜRETİYORLAR HEM EĞLENİYORLAR HEM DE TEDAVİ OLUYORLAR
Hastalıkları sebebiyle sosyal hayatın içinde yer almakta zorluk çeken hastaların Toplum Sağlığı Merkezinde insan ilişkilerini yeniden düzenleyecek beceriler kazandığına değinen Dr. Kalkan,"Hastalar burada hem üretip hem eğlenip hem de sosyal hale gelerek keyifli zaman geçiriyorlar. Bütün gün evden çıkmayan hastalar buraya gelerek çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar. Bir araya gelerek bazen çay içiyorlar, bazen sohbet ediyorlar, bazen dikiş dikiyor bazen de kitap okuyup bağlama çalıyorlar. Burada yaptığımız faaliyetlerden birisi de artık ürünleri değerlendirilmesidir. Bu faaliyetle hem hastalara beceri kazandırıyor hem de onların yaratıcılığını ön plana çıkararak çeşitli ürünler yapıyoruz. Düzenli olarak merkezimizi takip eden bir dikiş öğretmenimiz var. Şu sıralar ürettiğimiz ürünlerde kedi konseptimiz var. Kedili çantalar ve yastıklar üretiyoruz. Vatandaşların da bu ürünlere beğenisi oldukça fazla. Bazen satın almak isteyenler de oluyor. Bu da oldukça sevindirici. Ürünleri sattığımız zaman elimize geçen para ile de yeniden malzeme alıp tekrar üretmeye devam edebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
HERKESİ SAĞLIK MERKEZİMİZE BEKLİYORUZ
Topluma karışmakta güçlük çeken hastaları merkezdeki faaliyetlere katılabileceğini söyleyen Dr. Kalkan, "Bazen hastanın dışarı çıkabilmesi, aile ya da toplumun hastaları kabul etmesi oldukça zordur. O yüzden de hastaların dışarı çıkmaları sorun yaratacakmış düşüncesiyle evde tutanlar olabiliyor. Halbuki buraya geldikleri zaman bütün yanlış algıları yıkılıyor. Sadece buraya gelmek bile, yani yolu kat etmek, burada bir çay içmek bile bir fark yaratıyor. Kaldı ki eline dikiş iğnesi almayan insanlar, 50 yaşında şahane eserler ortaya çıkarabiliyor. O yüzden hiç değilse buraya bir ziyaret gerçekleştirmelerini istiyoruz. Hasta olsunlar ya da olmasınlar sağlık merkezimizin kapısı herkese açıktır." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim