Türkiye’nin en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının 4’üncü yıldönümünde gerçekleştirilecek anma törenleri için ilk toplantı Soma’da düzenlendi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in başkanlığında siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 13 katılımcıyla gerçekleşen toplantıda, Anneler Günü’ne de denk gelen Soma anmasının yüksek katılımla düzenlenebilmesi için yapılacak çalışmalar ele alındı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Soma faciası yaşandığında ‘Unutursak yüreğimiz kurusun’ diyenler, yüreklerinin kurumadığını 13 Mayıs’taki anmada ve haziran ayındaki duruşmada bizleri yalnız bırakmayarak göstermelilerdir” dedi.

ANNELER GÜNÜNE DENK GELİYOR

Soma faciasının 4’üncü yıldönümünde gerçekleştirilecek anma etkinlikleri için ilk hazırlık toplantısı perşembe günü CHP Soma İlçe Başkanlığı’nda yapıldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in başkanlığında, Sosyal Haklar Derneği Başkanı, eski CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve ailelerin avukatı Can Atalay’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kurumlar Soma’daki en üst düzeydeki temsiliyetleriyle yer aldılar. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından 13 katılımcıyla gerçekleştirilen toplantıda, anma etkinliklerinin yüksek katılımla gerçekleştirilmesi için bir yürütme kurulu ve 9 kişilik bir tertip komitesi kurulması karara bağlandı. Toplantıda, Türkiye’nin en büyük maden faciası olan Soma katliamı anma etkinliğinin Anneler Günü’ne denk gelecek olması ve 19-24 Haziran’da yapılacak Soma davasının karar duruşmasından önce gerçekleşecek olması nedeniyle öneminin arttığı belirtilerek, katılımın artırılması için yapılacak çalışmalar ve güvenlik için alınacak önlemler masaya yatırıldı.

ÜÇ DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Anma etkinliğinin Cengiz Topel Meydanı olarak bilinen Kaymakamlık Meydanı’nda gerçekleştirilmesi, kortejin Atatürk Caddesi üzerinde toplanarak yürüyüşe geçmesi ve facianın yaşandığı 15.02-15.05 tarihleri arasında Madenci Anıtı önünde 3 dakikalık saygı duruşu yapılması karara bağlandı. Miting alanında siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını simgeleyen flama ve afiş bulundurulmaması da kararlaştırıldı. Yapılacak konuşmalarda ağırlıklı olarak 19 Haziran’da başlayacak karar duruşmasına ilişkin mesajların verilmesi ve iş güvenliğine yönelik taleplerin sıralanması kararı alınan toplantıya ilişkin olarak CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, şunları kaydetti:

YÜREKLERİNİN KURUMADIĞINI BİZİ YALNIZ BIRAKMAYARAK GÖSTERSİNLER

Gelecek ay Soma katliamının 4. yıldönümünü hep birlikte acıyla anacağız. Soma davasında haziran ayı içinde yapılacak duruşmanın son duruşma olmasını bekliyoruz. Facia yaşandıktan sonra bu ülkede 80 milyon kişi hep birlikte ağladık ve dendi ki, ‘Biz bundan sonra evlatlarımızın madenlerde iş kazalarında ölmesine izin vermeyeceğiz.’ 13 Mayıs günü facia yaşandı, bütün dünyanın gözü oraya döndü. 3 tane ‘S’; sermaye, siyaset ve sarı sendika üçgeni, 301 evladımızı yutmuştu. Tedbirler alınmamış, denetimler yapılmamış, müfettişe önceden haber verilmişti, yandaş şirket siyaseti finanse etmiş, iktidar partisi mitingine işçiler zorla götürülmüştü. İş güvenliği, iş güvenliği gibi olsaydı, siyaset ile sermaye ilişkisi birbirini besliyor olmasaydı, denetimler düzgün yapılıyor olsaydı bu facia yaşanmazdı. Soma davasının ilk günü oradaydım, 4-5 kilometrelik bir kuyruk vardı, on bin kişi dışarıda bekliyor, salona sığmıyordu. Suçlananlar kafasını yerden kaldıramıyorlar, içeride annelerin hıçkırık seslerinden millet birbirini duymuyordu. Soma faciası yaşandığında ‘Unutursak yüreğimiz kurusun’ diyenler, yüreklerinin kurumadığını 13 Mayıs’taki anmada ve haziran ayındaki duruşmada bizleri yalnız bırakmayarak göstermelilerdir. İlk hedefimiz 13 Mayıs’ın anmasını bölünmeden, parçalanmadan, azalmadan hep birlikte yapmak. Sonrasında haziran ayının sonunda yapılacak duruşma blokunda herkesi davaya bekliyor olacağız.”

Editör: TE Bilişim