Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık 4 yıllık bir çalışmanın ardından mesir macunu için coğrafi işaret aldıklarını açıkladı ve alınan bu coğrafi işaret sayesinde Manisa Mesir Macununun orijinalliğinin korunacağını vurguladı.

Merdiven altı üretim yapan, özel üretim yapan firmaların bulunduğunu söyleyen Tanık, “Manisa ve dışında da üretim yapılan yerler var. Dernek olarak coğrafi işareti alarak mesir macununun orijinalliğini korumak istedik. Yani biz denetleme hakkına sahip olduk. Diğer firmaları senede iki defa denetleyeceğiz. Gideceğiz ürünleri alacağız. Analiz edeceğiz. Bizim bütün formüllerimiz Türk Patent Enstitüsü Sitesinde yayımlandı. Yani diyor ki mesir macunu bu özelliklerle üretilebilir. Coğrafi işaret dernek olarak yakışırdı. Sadece biz orijinal üretim yapıyoruz. Geleneğe, aslına uygun şartlarda bulabildiğimiz baharatlarla üretim yapıyoruz. Bunu korumak adına coğrafi işaret aldık. Şehirden dışından Manisa’ya gelenler mesir macunu alıyor yiyor. Bunu aslına uygun yemiyorsa o zaman ne diyor buymuş mu mesir macunu.  Sırf içerisine tarçın, baharat katmış diyorlar. Ondan sonra insanlar bir daha yemiyor. Hep bunların önüne geçebilmek için aldığımız tescil belgesidir. Tabu bunun için 3,5 yıl uğraştık. Mesir macunun baharatlarını sürekli değiştiriyorlar. Biz bu formülünü yakalamışken yayınladık. Herkes bunun üretimini bu şekilde yapsın. Yapmıyorsa kendisi kanunla karşı karşıya gelecek. Dediğim gibi yöresel bir ürün olduğu için bu özelliğini de sürdürsün, devam ettirsin istedik” diye konuştu.

Manisa Mesir Macunu olarak tescillenmesinin ardından mesir macunu üreten diğer firmaların kendilerine çeki düzen vermesi gerektiğini kaydeden Tanık, “Biz zaten kar amacı gütmeyen bir kurumuz. 41 çeşit baharatı katıyorsak, bir maliyetle karşı karşıyaysak adam bunun karşılığında 2-3 tane baharatla piyasaya çıkardığında zaten maliyeti düşüyor. Biliyorsunuz festival zamanı 3 paketi 10 liraya satılıyor. Ama insanlar bunun orijinal olup olmadığını bilmediği için de bütçesine uygun da hareket ediyor. Biz bunların önüne geçmek için bu coğrafi işareti aldık. Mesirden kazandığımız tüm bütçeyi Manisa’ya ve mesire harcıyoruz. Özellikle festival zamanı 6 ton mesir macunu saçıyoruz. Bu da az bir maliyette değil.  Tonlarca üretim yapıyoruz. Yurtdışından da talep var”  dedi.

Editör: TE Bilişim