Manisa’nın Soma ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Mucit Naci Birgül, yakıtsız ve bir dizel motorun yerini tutacak şekilde makine üreterek yetkililerden destek istedi. Sanayi Sitesinde bulunan atölye de15 yıldan fazla bir süredir çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Birgül makineyi çalışır duruma getirmek için son aşamaya geldiğini belirtti.

Birgül, “Projenin patentini aldım. Üzerinde çok zamandır çalışıyorum. Daha önce de çalışma aşamasına getirmiştim ancak gerekli desteği bulamadım. Daha sonra motorun üzerinde bazı değişiklikler yaptım. Projenin eksiği yok. Bundan sonra yapılacak olan şey projeyi bilgisayar programı vasıtasıyla çizmek.” dedi.

Motoru şu anki aşamasına getirmek için maddi ve manevi birçok fedakârlık yapmak zorunda kaldığını ifade eden Birgül, “Sistemin tamamı bana ait. Hareket edebilen her türlü araçta kullanılabilir. Otomobilden tutun da gemiye, trene aklınıza ne gelirse. Bu makine tamamlandığında ve çalıştığında her yerde kullanılabilir. Ben bunu çalışır duruma getirdiğim zaman yakıtsız bir makineden elektrik enerjisini üretebiliyorum. Bu sistem yakıtsız makine modelinin en küçüğüdür. Bununla 500 KW bir alternatöre hareket verebiliyorum. Modeli büyüttükçe daha fazla KW üretimi sağlanabilir. Ancak makinenin son aşamasında desteğe ihtiyacım var. İlgilenenlerin desteğini bekliyorum.” dedi.

Projeyi tamamlayabilmek için KOSGEB’e de başvurduğunu aktaran Birgül, eğer destek sağlanırsa Türkiye ve dünya için çok önemli bir projenin hayata geçeceğini savundu. 

Editör: TE Bilişim