UNESCO tarafından İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alan ve 5 asırlık bir geçmişe sahip olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 480.kez gerçekleşecek. 14-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 480. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinde bu yıl saçılacak olan mesir macunu 1 ton artırılarak 7 tona çıktı. Manisa Valiliği Brifing salonunda yapılan toplantıya Vali Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Komitesi üyesi Hesna Dayıoğlu ile diğer ilgililer katıldı.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, 479. Mesir Macunu Festivali kapsamında yapılan etkinlerden bahsetti, 50 bin insanın katılımıyla mesir saçım töreninin gerçekleştirildiğini söyledi.

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 21 Mart'ta geleneksel temsili karma törenin yapılacağını, bayram havasında geçen festival kapsamında buyıl 7 ton mesir maçununun 19 Nisan'da saçılacağını açıkladı. Tanık, Manisa için önemli mesir festivaline sivil toplum kuruluşlarınında destek vermesini istedi.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 480'incisi düzünlenecek olan festivale Şehzadeler Belediyesi olarak destek vermekten dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, her yıl Manisa'ya yakışır bir festival düzenlendiğini vurguladı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Tarihi, kültürü ve bulunduğu coğrafya itibariyle ülkemizin gözbebeği olan Manisa'mızda, ülkemizin en köklü festivallerinden biri olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’ni 480'inci kez düzenliyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu güzel ve anlamlı günde yaklaşık 1 haftalık süre boyunca şehrimiz tam bir bayram havası yaşıyor. Yavuz Sultan Selimin eşi, şehzadeliğini Manisa’da yapmış Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan validemizin hastalığına şifa olması dolayısıyla her yıl Nevruz Bayramı’nda Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılması ferman buyurulan bu güzel geleneği bugünlere kadar getiren herkese Manisa adına sonsuz teşekkür ediyorum.  Yaklaşık 5 asırdır kutladığımız bu köklü geleneğimiz, UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınarak, festivalimizin dünya çapında ses getirmesine katkı sağlamıştır. Bu güzide festivalimizin başlangıcını Nevruz Bayramı olan 21 Mart tarihinde Nevruz Bayramı ile birlikte Mesir Karma Törenimizi yaparak gerçekleştireceğiz. 14-19 Nisan tarihlerinde de, dolu dolu içeriğiyle Valiliğimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla 480. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalimizi organize edeceğiz. Köklü festivalimize 53 ülke, 10 kardeş şehir ve 5 kültür anlaşmamız bulunan şehirlerin temsilcilerini, büyükelçi ve konsolosları da davet ediyoruz" diye konuştu.

Manisa Valisi Ahmet Deniz ise Türkiye'nin en köklü geleneklerinden biri olan Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 480'incisinin düzenleneceğini kaydederek, “Geçen yıl ilk defa festivale katıldığını ve çok heyecan duyduğunu ifade etti. Sivil toplum kuruluşlarının da destek vermesini isteyen Vali Deniz, Manisa'nın tanıtımı açısından bu festivale herkese destek vermesini istedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ilk mesir macununu gazetecilere saçtı.

Editör: TE Bilişim