ÖZEL HABER-Burhan AKDEMİR

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ölümlere yol açan koronavirüs ihtimaline karşı Manisa’da da hazırlıklar üst düzeyde. Manisa’nın en kapsamlı hastanesi olan Manisa Şehir Hastanesi, olası vakalar için karantina hastanesi olarak belirlendi. Manisa Şehir Hastanesi’nde alınan önlemleri, Manisa Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Acil Tıp Hekimi Uzm. Dr. Aytaç Bukıran anlattı. Bukıran, “Hastanede bu hastalar için tek kişilik, özel banyosu ve özel tuvaleti olan odalara ayarlandı. Hasta için kullanılacak malzeme ve ekipmanlar sadece o hastaya özel olacak şekilde planlandı. Bu hastalara bakacak sağlık çalışanlarımıza konu hakkında bilgilendirme ve eğitimleri yapıldı. Kullanılacak koruyucu ekipmanlar temin edildi.” ifadelerini kullandı.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra bütün dünyaya yayılan ve ölümlere sebep olan koronavirüs, dünya genelinde olduğu gibi hem ülkemizde, hem de Manisa’da korku yarattı. Devletler, koronavirüse karşı önemler alırken, Manisa’da da buna paralel olarak koronavirüs ihtimaline karşı çalışmalar başladı.

Manisa’nın en kapsamlı hastanesi olarak hizmet veren Manisa Şehir Hastanesi, kentte yaşanabilecek bir koronavirüs vakasına karşı karantina hastanesi olarak belirlendi. Bunun üzerine hastane derhal çalışmalarına başlayıp şimdiden hazırlıklarını yaptı.

ŞEHİR HASTANESİ HAZIR

Manisa Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Acil Tıp Hekimi Uzm. Dr. Aytaç Bukıran hastanede alınan önlemlerle ilgili bilgiler verdi. Hastanenin karantina hastanesi olarak belirlenmesinin ardından, enfeksiyon ekibi ile birlikte çalışmalara süratle başladıklarını dile getiren Bukıran, “Hastanede bu hastalar için tek kişilik, özel banyosu ve özel tuvaleti olan odalara ayarlandı. Hasta için kullanılacak malzeme ve ekipmanlar sadece o hastaya özel olacak şekilde planlandı. Bu hastalara bakacak sağlık çalışanlarımıza konu hakkında bilgilendirme ve eğitimleri yapıldı. Kullanılacak koruyucu ekipmanlar temin edildi.” ifadelerini kullandı.

Olası bir vaka durumunda hastaların gerek olmadıkça odalarından çıkarılmayacağını kaydeden Bukıran, gerekli durumlarda da her türlü önlemlerin alınmasının ardından hastanın transferinin gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Bukıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastaların hastanemize başvuru sonrası hastanın nerede muayene edileceği, hasta için ne gibi önlemlerin alınacağı, hastaya hangi tetkiklerin alınıp, hangi branş uzmanları tarafından hastaların görüleceği belirlendi. Yatışı planlanan hastaların hangi oda veya servise yatırılacağı, yatış işlemleri esnasında hangi koridorları kullanacağı, hangi koridordan transferinin yapılacağı, hangi asansörün sadece bu vaka için kullanıma hazır tutulacağı gibi eylem planımız mahal kodları ile birlikte belirlendi, ilgili personellere de gerekli bilgilendirmelerimiz yapıldı.”

HASTALIKLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLERİ İŞİN UZMANI ANLATTI

Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi. Koronavirüsün hayvanlardan insanlara bulaştığını ifade eden Sapmaz, “Daha sonra insandan insana bulaşlar başlamıştır. Corona virüs insanlarda basit bir soğuk algınlığı şeklinde de tablo oluşturabilir, ağır akut solunum sendromu gibi ağır ve ölümcül bir tabloya da sebep olabilir. Enfeksiyonun yaygın belirtileri; ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ciddi vakalarda pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve ölüm görülebilmektedir.  Radyolojik olarak akciğerlerde iki taraflı akciğer enfeksiyonu bulguları görülmektedir. Corona virüse bağlı gerçekleşen ölümlerde vakaların çoğunluğu ya ileri yaştaki bireyler ya da eşlik eden sistemik hastalığı olan bireylerdir.” şeklinde konuştu.

HASTALIK NASIL BULAŞIR?

Hastalığın bulaşma yollarından da bahseden Sapmaz, “Virüs hasta bireylerden öksürme ve hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve bu hastaların kontamine ettiği yüzeylerden (göz, ağız ve burun mukozasına) temasla bulaşabilir. Hastalığın inkübasyon periyodunun 2-14 gün arasında olduğu düşünülmektedir. Asemptomatik kişiler solunum yollarında virüsü taşıyabilir, ancak esas bulaşma hasta bireylerden olmaktadır. Ateş, öksürük ya da ağır akut solunum yolu enfeksiyonu semptonları ile gelen bir hastada; koronavirüs olduğu kesinleşmiş kişi ile yakın temas öyküsü varsa, koronavirüs vakası olduğu bildirilen bir ülkede ilgili sağlık tesisinde bulunmuşsa, başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere, Singapur, İran, Tayland, Japonya, Hong Kong ve Güney Kore’de bulunan kişiler, koronavirüs enfeksiyonlu hastaların tedavi edildiği birimlerde görev yapan sağlık personeli ise bu kişilere olası vaka tanımı yapılır. Kesin vaka tanısını nasıl koyarız? Test sonuçları pozitif çıkan olgular kesin tanı konulmuş olgu olarak kabul edilir.” dedi.

TEDAVİSİ NASIL OLACAK?

Son olarak hastalığın tedavisi ile ilgili konuşan Sapmaz şunları dile getirdi: “Spesifik antiviral bir tedavisi yoktur. Bu nedenle semptomlara yönelik destekleyici tedavi yapılmaktadır. Şuan için koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz yoktur. Zorunlu olarak koronavirüs vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat etmek zorunda olanlar ne yapacak? Hasta insanlarla 1 metreden daha yakın temastan kaçınılmalı. El hijyenine dikkat edilmeli, antiseptik içeren sabunlara gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Yabani hayvanlardan uzak durulmalı. Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılmalı, kağıt mendilin olmaması durumunda dirseğin iç kısmının kullanılmasına dikkat edilmesi çevreye bulaşı azaltacaktır. Özellikle ateş ve öksürme varlığında dikkat edilmesi, ellerin sık sık sabunla yıkanması, hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere gitmemesi, eğer gitmek zorunda kalıyorsa ağız ve burunun mümkünse tıbbi maske ile kapatılması gerekir. Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmaları ve seyahat öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim