Manisa'nın Soma ilçesinde, Bağımsız Maden-İş Sendikasına üye 60 işçi, 2014'teki maden faciasının ardından çoğunluğu Soma Madencilik AŞ olmak üzere farklı firmalarda işten çıkarılan işçilerin tazminatlarını alamadıklarını belirterek Ankara'ya yürüyüş başlattı. Ancak madenciler, ellerinde mahkeme kararları da olmasına rağmen ancak Kırkağaç’a kadar gidebildi. Telefonla ulaştığımız Bağımsız Maden-İş Sendikası temsilcisi Ömer Kamil Kartal, davanın 30 Kasım’da zaman aşımına uğrayacağını ve bu nedenle bilinçli olarak yürümelerine izin verilmediğini ifade etti.

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi maden işçileri, ellerindeki döviz ve pankartlarla, Soma'dan başlayarak Ankara’da 10 gün sonra son bulacak yürüyüş eylemi için Soma Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya geldi. Sendika temsilcisi Ömer Kamil Kartal, yaptığı açıklamada, tazminat haklarının ödenmesini istediklerini belirtti. Kartal, şöyle konuştu:

"301 kilometre yolu, Soma kazasında hayatını kaybeden arkadaşlarımızın anısına yürüyeceğiz. Yürüyüşümüz 10 gün sürecek. Yürüyüşe, tazminatlarını alamayan 3 bin 500 işçiden 50 maden işçisi ve 10 sendika temsilcisi katılacak. Soma- Kırkağaç, Akhisar- Gölmarmara ve Gölmarmara-Salihli arası yürünerek geçilecek. Uşak, Afyon ve Polatlı'da da yürüyüşler yapılacak. 15 Ekim günü saat 13.00'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde olacağız. Bu arada TBMM'de grubu olan tüm partilerin grup başkanvekilleri ile de 9 Ekim'de görüşeceğiz."

İşçiler adına bir açıklama yapan maden işçisi Ercan Erkalkan ise işten çıkarılan maden işçileri olarak, haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi. Yapılan basın açıklamasının ardından maden işçilerinden ve sendika temsilcilerinden oluşan 60 maden işçisi ve aileleri, Soma Beşyol Madenci Anıtı'na gelerek burada saygı duruşunda bulundu. İşçiler, daha sonra Manisa'nın Akhisar ilçesi Süleymanlı Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Polis ise bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

KIRKAĞAÇ’TA YOLLARI KESİLDİ

Ancak yürüyüşün ikinci gününde madencilere Kırkağaç’tan çıkış izni verilmedi. Madenciler yürümek isteyince de güvenlik güçleriyle arbede yaşandı. Kendisine telefonla ulaştığımız Bağımsız Maden-İş Sendikası temsilcisi Ömer Kamil Kartal son durumu şöyle açıkladı:

“Kırkağaç girişinde, çamlık denilen yerdeyiz. Yürümemize izin vermiyorlar, gerekçe olarak da ‘Sizin yürüyüş sınırlarınız Soma sınırları’ diyorlar. Karayolunda yürütmeyiz diyorlar. Eğer karayolu haricinde ilçelerde yürümek istiyorsanız Ankara güzergahı üzerindeki bütün ilçelerden özel olarak kaymakamlıklardan izin almanız gerekir diyorlar. O izinler alınmadığı müddetçe de sizi yürütmeyeceğiz diyorlar. Biz de kendilerine Manisa İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar ve Anayasa Mahkemesi’nin kararları çerçevesinde karayollarında vatandaşın trafiği aksatmamak ve terör eylemleri yapmamak koşuluyla, gerekli önlemleri almak şartıyla her türlü yürüyüş hakkının bir anayasal hak olduğunu ifade ediyoruz. Yine Manisa Bölge İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararda, bu Anayasa Mahkemesi’nin kararına atıfta bulunuyor; bu çerçevede kaymakamlığın yasağını zaten iptal etmişti. Ama buna rağmen keyfi bir uygulama yapılıyor.

“30 KASIM’A KADAR ÜCRETLER ÖDENMEZSE ZAMAN AŞIMINA UĞRUYOR”

 Madencilerin Ankara yürüyüşünün toplumda yaratabileceği tepkiden korkuyorlar. Zaten zamanımız daralmış vaziyette. Eğer Kasım ayının 30’una kadar bu ücretler ödenmezse zaman aşımına uğruyor. Burada 3 bin 500 maden işçisinin tazminatlarına çökmek istiyorlar. Buna da müsaade etmemek için çaba sarf ediyoruz. Ankara’ya mutlaka ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Jandarma, emniyet güçleri yürüyüşü engelliyor. Bir de komando birliği de getirdiler.”

Editör: TE Bilişim