MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce "Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi" kapsamında koyun ve keçilere elektronik küpe takılmasına başlandı. Proje kapsamında Manisa'ya 684 bin çift elektronik küpe, 110 adet okuyucu el terminali, uygulama pensleri ve yardımcı ekipmanlar gönderildi. İlk küpeleme işlemi ise Şehzadeler ilçesine bağlı Belenyenice Mahallesinde gerçekleştirildi.
Bu kapsamda Şehzadeler İlçesi Belenyenice Mahallesindeki ilk küpeleme işlemi Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi tarafından gerçekleştirildi. Küpeleme çalışmalarının ilk gününde Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Uğur Özgür İnci, Veteriner Hekimler Ali Gök ve Emine Çiler Adalıoğlu da hazır bulundu.
Proje ve uygulamaları konusunda açıklamalarda bulunan İl Müdürü Hasan Çebi, "Proje, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesi faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi planlanmıştır. Proje aynı zamanda Avrupa Birliği'ne uyumlu, sağlıklı ve güvenilir verilerin bulunduğu elektronik bir kayıt sisteminin kurulmasını da hedeflemektedir. Projenin hayata geçmesi ile el terminallerinin okuyacağı elektronik küpe numaraları sisteme doğrudan aktarılmakta ve böylece hata payı en aza indirilmektedir. Elektronik küpeler el terminali aracılığıyla yaklaşık 12-20 cm'den, sabit okuyucularla ise 1 metreye kadar okunabilmektedir. Hızlı okuma sistemi ile uygulayıcı için zaman tasarrufu sağlanmaktadır. Bakanlığımız bünyesindeki Koyun Keçi Kayıt Sistemi'nde tutulan kayıtlar da bu sayede kolaylıkla güncellenebilmektedir. Elektronik kimliklendirme, rakamsal verilerin sağlıklı ve hatasız tutulmasını sağladığı gibi özellikle küpeleme yapan ekiplerin iş yükünü de azaltmaktadır. Elektronik küpe, kuzu ve oğlakların sol kulağına takılmaktadır. Sağ kulaklarında ise klasik küpe uygulaması devam etmektedir" dedi.
Hasan Çebi açıklamalarının devamında uygulamanın faydalarına değinerek şunları söyledi:
"Elektronik kimliklendirme hayvan hastalıklarının takibini kolaylaştırır. Okumadaki hata payını en aza indirir. Uygulama kolaylığı sağlar. Zamandan tasarruf ettirir. Hayvanların takibini kolaylaştırır. Desteklemelerde uygulama kolaylığı sağlar. Sağlıklı gıda tüketim zinciri kurar ve güvenilir gıda tüketimini sağlar."
Proje kapsamında Manisa İline 684 bin çift elektronik küpe, 110 adet okuyucu el terminali, uygulama pensleri ve yardımcı ekipmanlar gönderildiğine vurgu yapan İl Müdürü Çebi, "İlimizde elektronik küpeleme çalışmaları başlamış olup PPR (Koyun keçi vebası) aşılaması ile birlikte yürütülmektedir. Yetiştiricilerimizin bu konuda duyarlılık göstermelerini, işletmesinde bulunan küpesiz küçükbaş hayvanları küpeletmelerini, alınan, satılan, ölen ve kesilen hayvanlarını en kısa zamanda İlçe Müdürlüklerine bildirmelerini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim