Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ve Kamu Denetçilerinden oluşan heyet “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programı kapsamında Manisa’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programda gazetelerin ve gazetecilerin yaşadığı sorunlar da gündeme geldi. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, gazetelerin bir bir kapandığına dikkat çekerek internet yasasının çıkması ve ilan fiyatlarının belirlenmesi için genel kurulun bir an önce toplanması talebinde bulundu. Başdenetçi Malkoç, konuları bir rapor şeklinde kendilerine iletmeleri halinde sorunlarla ilgili daha detaylı görüş alışverişi yapılabileceğini belirtti.

GEÇEN YILDA CİMER’E 6,5 MİLYON BAŞVURU YAPILDI

Başdenetçi Malkoç, Türkiye’de 15’e yakın kurumunu halkın şikayet ve taleplerini dinlediğini belirterek, “En çok bilinen kurum CİMER. CİMER’e 2021 yılında 6,5 milyon başvuru geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından valilik ve kaymakamlık bünyesinde kurulan açık kapılara 1 milyon insan müracaat etti. Başvuruların yüzde 90’ı olumlu sonuçlandı” dedi.

SİYASETÇİLER DE BAŞVURUDA BULUNUYOR

Kendilerine, siyasetçilerin de başvuruda bulunduğuna dikkat çeken Malkoç, şöyle devam etti: “Yerel siyasetçilerden milletvekillerinden herkes bize başvuruyor. 25’e yakın milletvekilinin bize müracaatı var. Şikayetler, çeşitli konuları ve kendi ilindeki sorunları içeriyor. Yasama kapsamında olan konularda bile bize başvurabiliyorlar. Biz de kurum olarak yasal sınırlarımız içerisinde görev yapıyoruz.”

KONUŞMASININ BİTİMİNDE GAZETECİLERİ DİNLEDİ

Başdenetçi Malkoç, konuşmasının sonunda gazetecileri dinledi. Manisa’da faaliyet gösteren gazeteler ve gazeteciler adına konuşan Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Al Filizkan, gazetelerin zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekti. Filizkan, sadece Manisa özelinde 120’den fazla internet sitesi olduğunu, bunların büyük çoğunluğunun sadece isimden ibaret olduğunu ve istihdama bir katkısının olmadığını, yasa çıkması durumunda bu sitelerin ya istihdama katkı sağlamak zorunda kalacağını, ya da kapanacağını belirtti. İlan fiyatlarının birkaç yıldır değişmediğini, bunun da sebebinin Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun bir türlü toplanamamasından kaynaklandığını ifade eden Filizkan, “Maalesef bu süreçte ülke çapındaki yerel gazetelerin yarıya yakını kapanmak durumunda kaldı. Matbaa fiyatları çok yüksek. Neredeyse her ay zam geliyor. KDV’si, stopajı, çalışan ücretleri derken durum kötüye gidiyor. Ancak ilan fiyatları güncellenir ve gerekli iyileştirmeler yapılırsa hem gazeteler ayakta kalır, hem de gazeteciler işsiz kalmaz. Bu konuda sizlerin de desteğini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başdenetçi Malkoç da, yaşanan sıkıntıları dinledikten sonra, sorunların rapor halinde kendilerine iletilmesi durumunda gerekli kişi ve kurumlarla konu hakkında görüşme ayarlayabileceğini belirtti.

Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim