Onur YILMAZ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan’ın “Türkiye’de 500 diri fay hattı var. 24 şehir büyük risk taşıyor. Depremin kayıpları çok fazla olacak. 10 yıl içinde büyük deprem olabilir” açıklamalarının ardından gözler yeniden o 24 ile çevrildi.  Peki, büyük risk taşıyan iller arasında yer alan Manisa’da bugün deprem olsa, nasıl bir afet senaryosu karşımıza çıkıyor? Bunun cevabını Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece verdi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Manisa Raporu’na göre kent merkezi dahil Manisa sınırları içerisinde yer alan Soma, Sarıgöl, Salihli, Kırkağaç, Alaşehir, Ahmetli ilçeleri ile 42 mahallesi doğrudan diri fay hatları üzerine oturuyor. Tarihsel süreçte birçok yıkıcı depreme maruz kalan Manisa’nın deprem gerçeğiyle yaşadığını söyleyen Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece ise, meydana gelebilecek büyük bir depremde can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Manisa, zemini alüvyon olan iller arasında yer alıyor. Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletiliyorlar. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Manisa'nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına geliyor.

Manisa’da büyük bir depremin gerçekleşebileceği senaryoları özellikle geçtiğimiz sene meydana gelen İzmir Depremi’nin ardından daha çok konuşulmaya başlandı. Tarihinde birçok büyük depreme sahne olan kentte yaşayan vatandaşlara her fırsatta deprem gerçeğiyle birlikte hayatlarını sürdürmeleri gerektiğiyle ilgili hatırlatmalar yapılıyor. Son olarak diri fay hattı üzerinde bulunan Manisa’nın riskli iller arasında yer aldığıyla ilgili yapılan açıklamalardan sonra Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, Manisa’da büyük bir deprem görülebileceğini ifade ederek vatandaşları bilinçli olmaları konusunda ikaz etti.

“7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR”

Merkezinden diri fay hattı geçen 24 ilden biri olan Manisa’da büyük depremler görülebileceğini belirterek Saruhanlı depreminden örnek veren Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, “Manisa, büyük depremler üretebilecek fay hattı üzerinde yer alıyor. 7 ve buna yakın büyüklüklerde depremler meydana gelebilir. Bunu tarihsel süreçte tekrarlanan depremler üzerinden görebiliyoruz. Büyük depremlerin yaşanma sıklığına bakarak 50 ya da 100 yıllık gibi periyotlarda meydana gelebileceğini kestirebiliyoruz. Elbette depremin bu periyot dönümlerinde tam zamanında gerçekleşeceğini söyleyemeyiz ancak beklenen zaman dilimleri içerisinde meydana gelme ihtimali bulunuyor.” dedi.

PARKEYE DEĞİL ZEMİNE BAKIN

Manisa’nın depreme hazır olmadığını net bir şekilde ifade eden Ali Aykut Ece, “Manisa depreme hiç hazır değil. Burada suçu sadece devlete yükleyip kurtulamayız. Sadece Manisa değil, Türkiye geneli depreme hazırlıklı değil. Deprem bilincini oluşturmak için yıllardır söylüyoruz. Bir eve yerleşirken parkesine, mutfağına, balkonuna bakacağımıza binanın depreme dayanıklı olup olmadığına, zemin etüdünün ne kadar sağlam olduğuna bakmamız gerekiyor. Bir cep telefonu bile alırken her özelliğini kontrol ediyoruz ancak konu eve geldiğinde en hayati öneme sahip olan şeyi göz ardı ediyoruz. Bu bilinci kazanmamızın vakti geldi hatta geçiyor. Kendi mezarımızı kazıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde sıkça gündeme gelen ve vatandaşlar tarafından merak edilen olası büyük İstanbul depreminin Manisa’yı etkileyip etkilemeyeceğine de açıklık getiren Ece, “İstanbul ve Manisa farklı hatlar üzerinde bulunuyor. Bu nedenle doğrudan bir depremi tetiklemesi olası değil.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim