"ŞEHİT MEHMETÇİKLER AZERBAYCAN HALKINA EMANET"

Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı mücadelede 1130 şehit verdi. Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala, Hacıkabul ve Guba gibi birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin mezarları bulunuyor.

Azerbaycan'ın birçok bölgesinde hem şehit mezarları hem de konakladıkları yerler olarak Kafkas İslam Ordusunun izlerini bulmak mümkün.

Bakü'nün en güzel mekanlarından biri olan Dağüstü Park'ta, Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin sembolik mezarlarının bulunduğu Türk Şehitliği de her gün yüzlerce insan tarafından ziyaret ediyor.

Şehitlikte, Edirne'den Kars'a Anadolu'nun tüm bölgelerinden şehit Mehmetçiklerin isimleri yer alıyor.

Kafkas İslam Ordusunun Azerbaycan'daki izlerini ve Türk şehitliklerini araştıran Prof. Dr. Nesiman Yakuplu, elde ettiği tüm bilgileri yazdığı kitap ve makalelerle kayda geçiriyor.

Bakü Devlet Üniversitesi (BDÜ) Gazetecilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakuplu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin ilan edildiği gün olan 28 Mayıs ülke tarihinde ne kadar önemliyse 15 Eylül tarihinin de o kadar önemli bir tarih olduğunu söyledi.

Yakuplu, Azerbaycan'ın 1920'de Bolşevikler tarafından işgal edilmesinin ardından buradaki Türk şehit mezarlarının yok edilmek istendiğini fakat halkın şehitlikleri elinden geldiğince korumaya çalıştığını kaydetti.

Azerbaycan'ın birçok bölgesinde Türk şehitliği bulunduğuna dikkat çeken Yakuplu, 1920'li yıllarda bazı kişilerin Türk mezarlarını korudukları için Sibirya'ya sürüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Yakuplu, şimdiye kadar Azerbaycan'da 16 Türk şehitliğinin tespit edildiğini bildirerek, "Türkiye'den sonra en fazla Türk şehitliği Azerbaycan'da bulunuyor. Araştırmalarımızı devam ettirerek yeri henüz bilinmeyen şehit mezarlarını tespit edeceğiz ve onları halkımızın tarihine altın harflerle yazacağız. Topraklarımızda uyuyan şehit Mehmetçikler Azerbaycan halkına emanet." dedi.

Editör: TE Bilişim