MANİSA'nın Akhisar İlçesi'ndeki Tepe Mezarı ile hastane höyüğünde 5'inci kazı çalışmalarına başladıklarını açıklayan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Engin Akdeniz, Roma dönemine ait dinsel yapılarla bir iskana ait tabakalar üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akhisar Belediyesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile, tarihi eserlerin çıkarılması için 5 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları Prof. Dr. Engin Akdeniz yönetiminde tekrar başladı. Eylül ayı sonuna kadar çalışmaların süreceğini bildiren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Engin Akdeniz, "Thyateira kazısı projemiz Bakanlar Kurulu kararı ile devam ediyor. Adnan Menderes Üniversitesi başta olmak üzere, Ahi Evran Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nden gelen hocalar ve öğrencilerin katılımı ile kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu yıl beşinci kazı dönemini başlattık. Hem Tepe Mezarlığında hem de eski hastane höyüğünde kazı çalışmaları devam ediyor" dedi.
Hastane höyüğünün Akhisar'ın preseorik yerleşim yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Akdeniz, kalkolatik çağı döneminden itibaren iskan edilen önemli bir yerleşim merkezi olduğunu dile getirdi. Bugünlerde kazılan tabakanın ise Roma dönemine ait olduğunu vurgulayan Akdeniz, "Roma dönemine ait dinsel yapılarla bir iskana ait tabakalar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımızın yaklaşık 2 buçuk ay sürmesi öngörülüyor. Akhisar Belediyesi'nin yanısıra Kültür ve Turizm Bakanlığı her yıl değişik miktarlarda kazı ödeneği ile destek oluyor. 25 akademisyen ve öğrencinin yanı sıra Belediye Başkanlığı tarafından verilen 9 işçinin katılımı ile bu seneki çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca restorasyon çalışması var. Tepe Mezarlığı'ndaki Sütun Roma Caddesi'nin ayağa kaldırılması projesi iki sene önce Koruma Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayını almış bir projedir. Onun da hayata geçirilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim